EN facebook

Ilyen volt a 2023-as Beporzók napja a Magyar Természettudományi Múzeumban

TÉMA

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közös szervezésében rendezték meg március 11-én 9.00 és 14.00 között az ötéves Beporzók napját a Magyar Természettudományi Múzeumban. A szervezők érdekes természettudományos ismeretterjesztő előadásokkal, interaktív programokkal, gyermekkoncerttel, kézműves foglalkozásokkal, mesesarokkal, élőállat bemutatóval és Európa legnagyobb beporzó-tárlatával, a Tehetsz Méh Többet - Zümmögés a múzeumban című kiállítással várták az érdeklődőket. Az eseményen a vendégeket Bernert Zsolt, az intézmény főigazgatója köszöntötte, a rendezvényt dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg ünnepélyes keretek között.


Nagy István agrárminiszter megnyitó beszédében elmondta, hogy két lelkes és tenni akaró szakember, Györfy Borbála és Vásárhelyi Tamás 2018-ban indította el a figyelemfelhívó, szemléletformáló akciót, a Beporzók Napját, amely öt év alatt országos, sőt nemzetközi mozgalommá fejlődött. Továbbá kiemelte, hogy világszerte csökken a beporzók létszáma, mert egyre kevesebb a természetes élőhelyük, illetve egyre több a növényvédő szer, a rovarirtó és az egyéb vegyszer, amely fenyegeti őket. Minden élőlénynek megvan a maga szerepe és feladata, amely sokszor nélkülözhetetlen az élet körforgásához, a fennmaradásunkhoz. Ha a jelenleg tapasztalható ütemben folytatódik a beporzó rovarok pusztulása, akkor jelentősen csökken a növények termése, és eljuthatunk oda, hogy a ma fagyasztott élelmiszerek felétől, harmadától búcsút kell vennünk. Meg kell becsülnünk a beporzókat, segíteni és védeni kell őket. Ehhez pedig mindenkire szükség van, nem csupán a természetvédelmi szakemberekre, tudósokra vagy éppen az Agrárminisztériumra. A beporzók védelme közös ügy, amelyben mindannyian részt tudunk vállalni. Az agrárminiszter hozzátette, jelenleg Magyarországon 1,2 millió méhcsaládot tartunk, és 13 méhcsalád jut egy négyzetkilométerre. Ez a szám világviszonylatban kiemelkedő.

 


Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója köszöntő beszédében elmondta, hogy a fiatalokkal meg kell ismertetni, mit tudnak tenni a globális környezeti problémák ellen, ezzel leküzdhető, megelőzhető a klímaszorongás is. Továbbá felhívta a figyelmet a környezeti problémákra, azok hatásaira, valamint azok megoldásaira, hangsúlyozta, döntéseinkkel tehetünk a negatív környezeti változások ellen. Megköszönte Dr. Nagy István agrárminiszternek, hogy megnyitotta a Beporzók Napja nemzetközi program-sorozatot, ezzel hangsúlyt adva a rendezvény üzenetének. A Magyar Természettudományi Múzeum kulturális szolgáltatásaival elkötelezetten támogatja a családokat, célkitűzései között szerepel a magyar gyermekek környezettudatos nevelésének fenntartása és fejlesztése. Legfontosabb célközönsége a családok, elsősorban a kisgyermekes családok. A Beporzók Napja rendezvény hozzásegít, hogy meg tudjuk mutatni, hogyan lehet tenni azért, hogy fenntartható és élhető legyen a világunk – tette hozzá a főigazgató.

 


Immár öt éve annak, hogy civil polgári kezdeményezésként indult el egy új természetvédelmi jeles nap, a Beporzók napja (március 10.) megünneplése. Szakemberek, intézmények, civil


szervezetek álltak támogatóként a javaslat mellé. Ma már országos eseményről beszélhetünk: múzeumok, könyvtárak, iskolák, óvodák, felsőoktatási intézmények, nemzeti parkok, önkormányzatok rendeznek valamilyen eseményt, amelyek vagy a beporzó rovarok életlehetőségeit javítják, vagy a róluk való ismeretek terjedését, az irántuk érzett empátiát segítik elő. A Beporzók napja megünneplése része a fenntarthatóságra nevelésnek, mindezzel az intézmények fontos társadalmi szerepet vállalnak fel.


A Föld egészén aggasztóan pusztul a rovarvilág, amit most már az énekesmadarak számának csökkenése is jelez. A rovarok eltűnése számos természeti folyamatot károsan befolyásol. A mai élővilág számára és a mi számunkra is a rovarok egyik legfontosabb tevékenysége a virágos növények beporzása. A jelenlegi földi növényvilág túlnyomó többsége rászorul a rovarokra, és ebben benne van a termesztett növényeink háromnegyede, az ételként, fűszerként, italként, gyógynövényként fogyasztott növények egyharmada. Elsősorban méhek (a házi méh mellett több száz vadon élő méhfaj), de lepkék, legyek, bogarak, darazsak, poloskák és más rovarok is részt vesznek a beporzásban. A védelemnek vannak hatósági, nagyüzemi lehetőségei is, és nagyon hatásos a magánszemélyek ház körüli segítsége is.

 

 

 

A rovarok, különösen a beporzók nélkül nem tudna fennmaradni a mai élővilág. A növényzet legnagyobb részében virágos növényekből áll, azoknak több mint 80%-át állatok, zömmel rovarok porozzák be. A beporzók nélkül megbillenne a mai növényvilág, és inogni kezdene minden tápláléklánc és táplálékhálózat, ami a növényekből indul ki. A rovarvilág pedig bajban van, mert globálisan 1-1,5 százaléka tűnik el évente. Az idén 5. születésnapját ünneplő Beporzók napja e globális környezeti problémára és a beporzók kulcsfontosságú szerepére kívánja felhívni a figyelmet.

 

A látogatók a Magyar Természettudományi Múzeum és a Tehetsz Méh Többet! kampány alapítóinak közös kiállítását is megtekinthették a Beporzók napján. A Zümmögés a múzeumban – Tehetsz Méh Többet! interaktív tárlat egyedülálló módon, rovarperspektívából szemlélteti a méhek szerepét, felhívja a figyelmet a méhek és más beporzók globális pusztulásának beláthatatlan következményeire, és jó példát mutat a velük való együttélésre.

 


Beporzók napja esemény megszervezésében a múzeumok kulcsfontosságú szerepet töltenek be; nemcsak méhlegelők, rovarszállók telepítésével, amellyel példát mutatnak a látogató iskoláknak, óvodáknak, magánszemélyeknek, de kiállításaikkal, foglalkozásaikkal, online megjelenéseikkel is nagy hatást gyakorolnak a látogatókra, ismereteket terjesztenek, edukálnak, pozitív attitűdöt alakítanak ki. A korábbi példák is azt mutatják, hogy sok múzeum vállalkozott arra, hogy a legötletesebb módokon kapcsolja össze a rovarokat, a virágokat és a beporzást a saját működési területével.


A múzeumi programok és a múzeumok támogató hozzáállása a beporzó rovarokhoz sokat segíthet abban, hogy az állampolgárok megértsék: át kell alakítanunk a gondolkodásunkat, segítenünk kell a rovarvilágot! Ennek legegyszerűbb módja a virágok ültetése, a virágokat látogató rovarok segítése vízzel, búvóhellyel, fészkelőhellyel.

 


További információ:
magyarmuzeumok.hu/cikk/felhivas-minden-muzeum-szamara-az-ot-eves-beporzok-napja-megunneplesere

magyarmuzeumok.hu/cikk/an-open-call-to-all-museums-for-celebrating-5th-anniversary-of-pollinators-day

 

 

Beporzók napja, gyűjtemény, kiállítás, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, téma, természet, természettudomány
2023-02-15 14:00
Beporzók napja, programajánló, természet
2020-03-01 21:00
Beporzók napja, gyűjtemény, #muzeumokajovoert, műhely, természet
2021-04-26 07:00