EN facebook

Idén Gerhes Gábornak ítélték a Rosti Pál-díjat

TÉMA

2024-03-01 21:00

Gerhes Gábor Az Atlas. A képzelet megteremtése (2022) című műve érdemelte ki idén a Rosti Pál-díjat, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeumban adtak át.

 

A díjat a Kiscelli Múzeumban 2022-ben rendezett Atlasz című tárlat két kurátora, Róka Enikő és Mucsi Emese vette át.

 

A közönséget Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója köszöntötte. Fisli Éva történész, a MNM muzeológusa elmondta, hogy idén is sok izgalmas munka került a jelöltek közé.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben alapította a Rosti Pál-díjat, első alkalommal 2020-ban vehette át a legjobbnak ítélt fotókönyv szerzője. Az elismerést kétévente februárban adják át. A díjátadó időpontja azért február 26-a, mert Rosti Pál (1830-1874) fotográfus 1859-ben ekkor ajándékozta dél-amerikai fotóalbumát a nemzet múzeumának.

 

Erdődyné Csorba Csilla művészettörténész, fotótörténész, muzeológus, a Petőfi Irodalmi Múzeum tiszteletbeli főigazgatója beszél, mellette Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója a Rosti Pál-díj ünnepélyes átadásán a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A díjazottat E. Csorba Csilla, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke méltatta. Kiemelte, hogy a művész hatalmas vizuális és szellemi tudást mozgatva olyan témát járt körül szubjektíven, mindannyiunkat érintve és felkavarva, amely naprakészen aktuális. A kötet a felismeréssel foglalkozik és legfőbb eszközének a képzeletet tekinti. A kötet több mint 360 oldalas, 400 képet tartalmaz és 12 számozott fejezetből áll.

 

Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész 1985 óta rendszeresen állítja ki munkáit egyéni és csoportos tárlatokon.

 

Gerhes Gábor; fotó forrása: amu.hvg.hu


Gerhes Gábor Atlasz című, azonos elnevezésű könyvét is bemutató kiállítása 2022-ben volt látható a Kiscelli Múzeum Templomterében. A több száz képet tartalmazó, tizenkét számozott fejezetből álló keményfedeles kiadványban többféle fotográfiai eljárás és képtípus megjelenik, tartalmát különféle tudományágak, az irodalom és a képzőművészet területéről kiválasztott fogalmak alkotják.


A díjat odaítélő zsűri tagja volt E. Csorba Csilla (Magyar Fotótörténeti Társaság), Peternák Miklós (Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszék), Bogdán Melinda (Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum), valamint Hammerstein Judit megbízott főigazgató (MNM) és Lengyel Beatrix (MNM Történeti Fényképtára).

 

 

Borítóképen:

A legjobbnak ítélt fotókönyv, Gerhes Gábor Az Atlas. A képzelet megteremtése (2022) című műve balról a második..

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

fénykép, gyűjtemény, kiadvány, látogató, műhely, programajánló, természet
2021-10-27 18:00
képzőművészet, kortárs, látogató, programajánló
2022-03-19 20:00
fénykép, helytörténet, kiadvány, történelem
2023-12-04 18:00