EN facebook

Idén a 22. Múzeumok Éjszakáján 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

TÉMA

2024-06-13 20:00

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján. Az idei két kiemelt helyszín Székesfehérvár és Esztergom, számos kísérőprogram a labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

 

Huszonkettedik alkalommal rendezzük meg a Múzeumok éjszakáját. A múzeumok idén ráirányítják a figyelmet a különféle művészeti stílusok jelentős előfutáraira, másrészt új irányzatokra is - emelte ki Zsigó Róbert a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón.


Kitért arra, hogy a múzeumokban az állandó és időszaki kiállítások mellett többek között családi és gyermekprogramok, filmvetítések, interaktív események, népművészeti attrakciók és koncertek is várják az érdeklődőket.

 

Az idei tematika a gólpassz, kapcsolódva a labdarúgó Eb-hez. A gólpassz arra utal, hogy az eredményes focihoz elengedhetetlen az egész csapat munkája. Napjainkban a kulturális értékeket is gólpasszok sorozata alkotja" - fogalmazott. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a Múzeumok éjszakája idei látogatószáma eléri vagy meghaladja az eddigi rekordot jelentő tavalyi 380 ezret.


Székesfehérváron 15 helyszínen 50 program várja a látogatókat.
Az önkormányzati struktúra legfontosabb feladata a közösségszervezés, amely elképzelhetetlen a kultúra és a sport nélkül. A Múzeumok éjszakája csodálatos lehetőség bemutatni kulturális és történelmi értékeinket - mondta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.


A város június 22-i programjai közül felhívta a figyelmet a Hadtörténeti Múzeum és a Szent István Király Múzeum közös kiállítására, a Szeged és Fehérvár közötti együttműködésben a Csók István Képtárban megvalósuló kínai tárlatra, valamint a Koronázó Bazilika látogatóközpontjára. Hozzátette: idén a látogatók a Regőczi István Alapítványt támogathatják jótékonysági céllal.

 

Esztergomban 13 helyszínen 65 program lesz.

 

Esztergom Magyarország első városa, a település múltja, történelmi, vallási és kulturális emlékei különös lehetőséggel és felelősséggel ruháznak fel bennünket. Számunkra a Múzeumok éjszakája ünnep, egyben összefogás is, határon átnyúló plusz helyszínként Párkány is bekapcsolódik a programokba - jegyezte meg Szekér Zoltán, a Visit Esztergom ügyvezetője. A június 22-i kínálatból IV. Károly király koronázási trónszékének bemutatását emelte ki a Keresztény Múzeumban.


A sajtótájékoztatónak helyet adó MKVM igazgatója, Török Róbert arról beszélt, hogy intézményükben a Múzeumok éjszakáján lesz például focis játszóház, tárlatvezetések, előadások, keleti kávézó, interaktív fotózkodás, keleti zene.

 

A június 22-i esemény nagykövete Csöre Gábor színművész.


A Múzeumok éjszakája programjairól részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található. "EVENT@HAND MUZEJ" címen ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, az esemény Facebook- és Instagram-oldalán érdekességekkel, információkkal, nyereményjátékokkal készülnek.


A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok éjszakája rendezvényei és kiállításai: a felnőtt karszalag háromezer, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) ezerötszáz forintba kerül. Ez nemcsak a csatlakozott intézményekbe belépésre és a programokon részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai is.


A Múzeumok éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 és a Kossuth rádió, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.

 

 

Borítókép:

Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője és Csőre Gábor színművész, a Múzeumok Éjszakájának nagykövete (balról jobbra) a 22. Múzeumok Éjszakájának sajtótájékoztatóján a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 2024. június 12-én. Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján. Az idei két kiemelt helyszín Székesfehérvár és Esztergom.

Forrása: MTI/Purger Tamás

gyűjtemény, kiállítás, látogató, régészet, téma, történelem
2024-05-09 16:00
Egyetemisták a múzeumról, fénykép, gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma
2024-06-04 20:00