EN facebook

Esztergomi mesék André Kertész fényképein

KIÁLLÍTÁS

2024-06-04 20:00

André Kertész, 1925-ös párizsi emigrációja után vált világhírű fotóssá. Kertész Andor néven Budapesten született 1894. július 2-án. 1925-ben Párizsba, majd 1936-ban New Yorkba költözött, itt hunyt el 1985. szeptember 29-én. Húszas éveiben készült képei egy fiatalember útkereséséről és a fényképezés kapcsolatteremtő erejéről tanúskodnak. Az apró fekete-fehér képek egy neves művész rég elfeledett világába kalauzolnak minket a fényképész születésének évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum által rendezett időszaki kiállításon Esztergomban, a Balassa Múzeumban.

 

Íme a kezdet!

 

A művész pályájának kezdeti korszakáról mindeddig kevés szó esett, ám az André Kertész Esztergomban című kiállítás most betekintést enged a látogatónak abba a világba, mely megihlette a később hírnevet szerzett fotóművészt.A kiállítás felépítése - ahogy a kurátori koncepció is sugallja - lehetővé teszi, hogy a látogató a fényképeken keresztül megismerhesse az ifjú művészt és érdeklődését, valamint, a város azon éveit, melyeket a fotók ábrázolnak.

 

A teremben, ahol a fekete-fehér fotókat helyezték el, sejtelmes félhomály és hangulatos háttérzene fogad minket. Amikor belépünk a kiállításra, mintha csak egy másik világba csöppentünk volna. Az apró képek több mint száz évvel korábbra, az első világháború idejébe repítenek minket vissza, amikor az ifjú André Kertész még Esztergom macskaköves utcáit járva kereste fotótémáit. Találkozhatunk úszótársaival, családjával és szerelmével is.

 

Górcső alatt a történelem

 

A bejáratnál kihelyezett nagyítókkal a fekete-fehér fényképek parányi részleteit is megismerhetjük. Képzeletbeli időutazásunk során 1916-ba érkezünk, ahol beszélgető papokat, a templom előtt várakozó iskoláslányt, vagy éppen a ködbe vesző utcaseprő homályos alakját fedezhetjük fel. Ahogy folytatjuk felfedező utunkat, „szemtanúi lehetünk” egy közúti balesetnek, később pedig együtt merülhetünk alá az úszókkal a medence kristálytiszta vizébe.

 

 

Bőrünkön érezhetjük a dermesztő téli fagyokat, és együtt gázolhatunk a helyiekkel a térdig érő hóban. Csodálhatjuk az évszakok szüntelen változását az Esztergomi Bazilikát kémlelve, és elmerülhetünk a belváros nyüzsgő forgatagában.

 

Barangolás a művész nyomdokán

 

A Mala uszodában még a fotóművészt is megpillanthatjuk katona évei alatt, azonban életének izgalmas részleteivel nem csak ott találkozhatunk. Beleolvashatunk naplójába, ahonnét kiderül, miként titkolta el hetekig szülei elől, hogy a fronton harcol. Felderíthetjük „Baba” kilétét, a titokzatos hölgyét, akivel több szerelmeslevelet is váltott. A lány vőlegénye mindeközben hadifogságban volt.

 

 

Hosszú katonaéveit végigszemlélve kiderülhet számunkra, miért gondolhatták kémnek Kertészt,és kiknek küldött fényképeket a frontól. A történeteken és fotókon kívül eredeti tárgyak és másolatok kalauzolnak minket abba a világba, ahol a művész katonai szolgálatát töltötte. Esztergomi emlékei Párizsba is elkísérték a fotóst.

 

Egy rejtélyes férfi a medencében

 

Időutazásunk ezen a helyen lassan a végéhez közeledik, gondolataink azonban tovább kalandozhatnak, ha jobban megszemléljük az egyik leghíresebb fényképét– a „Víz alatt úszó”-t – , melyet szintén a város uszodájában készített 1917-ben. Érdekessége, hogy a kép később a Torzulások című, Párizsban készült ismert fotósorozatát inspirálta. Azt, hogy kit ábrázol a rejtélyes fénykép, nem lehet biztosan tudni, hisz Kertész gyakran megfordult a helyi uszodában. A képpel mi is találkozhatunk a teremben. Megfigyeléséhez még nagyítót sem kell használnunk, hiszen kivilágítva és felnagyítva került kiállításra.

 

 

A teremből kiérve úgy érezhetjük magunkat, mint akik egy nagy lélegzetet véve elmerültek André Kertész szemüvegén keresztül az első világháborús Esztergom világába, majd végül úgy jöttek ki, mint a Víz alatt úszó férfi a medencéből, és megérkeztünk, 2024-ben vagyunk, ahol a fotók most is érvényesek és élettelteliek maradtak.

 

 

A teremből kiérve átjárhat minket az a bizsergető magabiztosság és erő, melyet a kiállítás sugárzott, hiszen minden részlete arról tanúskodik, hogy ha kellően elszántak vagyunk és sokat gyakorlunk akkor számunkra sincs lehetetlen, mint, ahogy André Kertésznek se volt, aki eljutott Esztergomból a világhírnévhez.

 

 

Jeles évforduló

 

André Kertész születésének 130. évfordulója alkalmából 2024-ben a Nemzeti Múzeum egy kiállítássorozatot indított, melynek esztergomi állomása, André Kertész Esztergomban címmel 2024. június 23-ig látogatható Esztergomban, a Balassa Múzeumban. További információk a múzeumról és a jegyárakról.

 

 

A szerző a Múzeumpedagógiai szaktanácsadó Szakirányú továbbképzés (ELTE PPK) hallgatójaként készítette a cikket.

Hasonló cikkek itt érhetők el!!!

Egyetemisták a múzeumról, gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma, történelem
2024-01-26 16:00
Egyetemisták a múzeumról, emlékezet, fénykép, gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató
2024-02-19 19:00
Egyetemisták a múzeumról, gyűjtemény, ipari örökség, kiállítás, látogató, technika, téma
2024-02-08 19:00