EN facebook

HOLNEMVÁROS - a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ és a Déri Múzeum közös fotókiállítása

KIÁLLÍTÁS

2022-03-04 07:00

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ és a Déri Múzeum közös kiállításának célja a múzeum Fotótárának bemutatása. A múzeumi képek az 1980-as évek végén a városban több helyszínen rendezett tematikus, fotótörténeti kiállítássorozat óta – a Mai Manó Ház vidéki múzeumok anyagából válogató, tíz évvel ezelőtti kiállításán kívül – nem szerepeltek önállóan, kizárólag installációs, illusztratív szerepet kaptak a tárlatokon.

 

HOLNEMVÁROS címmel nyílt meg 2022. március 5-én a MODEM és a Déri Múzeum közös kiállítása.

 

Helyszíne a Modern és Kortárs Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítótere.

 

A kurátorok által kiválasztott, most bemutatott kilencven fénykép az egyik legerősebb oldaláról, a várostörténeti képanyagot megmozgatva mutatja be a gyűjteményt. A jelenleg megélt város tereinek a képek fekete-fehér múltjában való felismerése, azonosíthatósága, a mai terek egykori emberek által való belakottságának tapasztalata talán képes felkelteni a látogatóban saját városa történeti térként való megélésének vágyát, élővé tenni a múlthoz való viszonyát, felébreszteni az épített örökség, a város történeti karaktere iránti figyelmét és érzékenységét. A tárlat másik részében a városlakók ismerősen idegen szemszöge kortárs művészek intuitívan idegen szemszögével egészül ki, amennyiben hat, a munkáiban a fényképi emlékezettel már korábban is foglalkozó kortárs alkotó (Barakonyi Szabolcs, Bede Kincső, Chilf Mária, Fátyol Viola, Kocsi Olga, Koltay Dorottya Szonja) a gyűjteményből választott képekre reflektálva készített műveket az alkalomra.

 

 

 

Kocsi Olga installációjához a Déri Múzeum Néprajzi tárának 17 tárgyát is felhasználta. Így "fog kezet" a kortárs művészet és a néphagyomány...

 

 

Kurátorok: Szabó Anna Viola (Déri Múzeum), Don Tamás (MODEM)

 

A kiállítás 2022. június 5-ig látható a MODEM-ben.

 


Fotók: Lukács Tihamér