EN facebook

Kerény, a hódító! - Ausztriába és Németországba utazik a Déri Múzeum A kagán lovasa című kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2022-04-06 15:00

Ausztriában és Németországban is láthatja majd a közönség a Déri Múzeum A kagán lovasa című kiállítását. A Debrecenben 2019-ben nyitott népszerű tárlaton számos más kincs mellett egy avar harcos és lova életnagyságú rekonstrukciója is várta a látogatókat.

 

A régészek éppen Kerény napján (június 4.) bukkantak a lovával s fegyverzetével elhantolt harcos sírjára, amelyből egy teljes lamellás páncél is előkerült. Jelentősége óriási, hiszen a Kárpát-medencében feltárt több ezer avar sírban eddig csak páncélrészleteket találtak.

A Kagán lovasa kiállítás anyagát kölcsönzi oda most a Déri Múzeum a "Reiternomaden in Europa" (Lovas nomádok Európában) című tárlathoz, Schallaburgba. A Debrecenből érkező leletek április 9-től egy reneszánsz várkastélyban lelnek ideiglenes otthonra. A kiállítást külföldön is a Déri Múzeum munkatársai, Hága Tamara régész és László Attila Zsolt restaurátor építik fel.

Óriási presztizs ez a múzeumnak, hiszen egy nagy nemzetközi kiállításhoz adunk egy igen hangsúlyos részt, amely aztán decemberben – miután az osztrák helyszínen véget ér, tovább megy Németországba, Halléba – mondta el dr. Dani János, a Déri Múzeum régészeti
igazgatóhelyettese.

A debreceni kiállításon bemutatott lovas életnagyságú rekonstrukcióját Ausztriában várhatóan nem, ám Németországban biztosan láthatja majd a közönség.

Az év kiállítása, kiállítás, régészet
2019-10-05 18:00
emlékezet, irodalom, látogató, programajánló
2022-04-01 14:00
emlékezet, fénykép, gyűjtemény, kiállítás, látogató, programajánló
2022-03-04 07:00