EN facebook

Hogyan hozhatnak létre jobb életteret és munkahelyeket a múzeumok? Konferencia Edinburgh-ben

Szakmai program

2022-08-17 07:00

A múzeumok évtizedek óta küzdenek azért, hogy a közös örökségünk megőrzése mellett részt vállaljanak a múltban keletkezett traumák feldolgozásában, társadalmi problémákra és a jelen kérdéseire reflektáljanak. Egy közelgő konferencia például arra keresi a választ, hogyan tudják a skót múzeumok jobban bemutatni a gyarmatosítás és a rabszolgaság történetét?

 

A 2022. november 3. és 5. között tartandó, online részvételi lehetőséggel is csábító szakmai eseményen a "Birodalom, rabszolgaság és a skót múzeumok" projekt tagjainak kutatási eredményei kerülnek fókuszba. A brit Museums Association konferenciája sokak számára érdekes lehet, hiszen a témák között nem csak a gyarmatosítás, a posztkoloniális diskurzus kényes felvetései kerülnek elő, hanem arra is keresik a résztvevők a választ, hogyan hozhatnak a múzeumok jobb élet- és munkahelyeket a koronavírus világjárvány után. Ehhez a múzeumoknak számos kulcsfontosságú kérdéssel kell megküzdeniük, beleértve az éghajlati válságot, az egyenlőtlenségeket és a rasszizmust, a birodalom örökségét és a jólétet.

 

A konferencia előadásai a következőkre terjednek ki:

  • Hogyan válhatnak a múzeumok fenntarthatóbb szervezetté?
  • Hogyan használhatják fel gyűjteményeiket, épületeiket és tudásukat úgy, hogy közösségeik tegyenek a környezetükért, szembenézzenek a környezetük változásával?
  • Mi az a rendszerszintű rasszizmus? Hogyan néz ki egy antirasszista múzeum? Milyen változtatásokra van szükség befogadó szervezetek létrehozásához?
  • Hogyan támogathatják a múzeumok munakvállalóik életminőségét, jóllétét?
  • Hogyan működhetnek együtt a múzeumok közösségeikkel a világjárványból való kilábalás érdekében?
  • Mit jelent ránk nézve a gyarmati birodalom és a rabszolgaság öröksége?  Hogyan erősíthetjük meg a közösségeket, hogy dinamikus, együttműködő és befogadó módon segítsék a múzeumok dekolonizálását?

 

Részletek a konferneciáról itt!

kiállítás, külföld, látogató, régészet, természet, történelem
2022-05-13 07:00
felhívás, képzés, #muzeumokajovoert, műhely, természet
2020-09-14 20:00
muzeológia, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, restaurátor, természet
2022-08-02 19:00