EN facebook

Házak, terek, emberek

ZALAEGERSZEG

2019-06-14 16:00

Harmadik alkalommal rendezték meg a Street Food Weekendet Zalaegerszeg belvárosában, ami idén művészeti programmal kiegészülve várta az érdeklődőket. Az Art'Z fesztiválon a zene, a tánc, a divat és az irodalom mellett a képző- és fotóművészet is jelen volt. Habár a Göcseji Múzeum ebben az esztendőben sajátos helyzetben éli a mindennapjait, kiállító- és előadótermek híján mégis aktívan bekapcsolódunk a város kulturális életébe.

 

 

Megyeri Anna, a múzeum történésze különleges belvárosi sétára invitálta az érdeklődőket. A főmuzeológus "Az eltűnt idők nyomában" címmel a város neves családjairól, köztéri alkotásairól és ikonikus épületeiről mesélt. A másfél órás várostörténeti barangolás a történelmi városközpontban, a Deák téren kezdődött. A volt Vármegyeháza, a Kummer Kávéház vagy ahogy még sokan emlékeznek rá a Zala Vendéglő, a Batthyány utca egykori lakóépületei többekben kedves és nosztalgikus emlékeket idéztek. A Jákum utcai Morandini házat és kovácsoltvas kerítését megcsodálva röviden felidézte a történész Morandini Tamás olasz származású építész életét. Habár a ház kertjébe a csoport nem tudott bemenni, Megyeri Anna elárulta, hogy az udvarra néző teraszon a korlát szecessziós stílusban készült, aminek a megjelenése akkoriban igencsak ritkának számított Zalában. Másik érdekesség, hogy a házba 1904-ben az elsők között vezették be a - viszonylag rövid ideig használt - acetylén világítást. Az épület ma helyi védettség alatt áll. S hogy mi mindent köszönhetünk mi zalaegerszegiek Morandini Tamás építésznek?

 

 

Többek között a neogótikus evangélikus templomot, az Ady utcai polgári leányiskolát, a Keresztury-házat, a Zsinagógát. A közönség a barangolást a város legrégebbi fogadója, az Arany Bárány Szálloda felé folytatta, s megcsodálva a Kazinczy tér házait és a Széchenyi téri plébániaépületet, a Postapalota felé vette az irányt. Egy másik neves magyar család nyomai bukkannak fel itt: a ház homlokzatát Zsolnay-díszek ékesítik. A séta a Millennium téren keresztül a Zsinagóga, a mai Városi Hangverseny- és Kiállítóterem épületénél zárult. Esténként fényfestést láthatott a fesztiválozó közönség a belvárosban. A polgármesteri hivatal homlokzatán korabeli városfotók tűntek fel a Göcseji Múzeum fotógyűjteményéből. Mindazok az utcarészletek, házak és terek, amelyek helyszínét a várostörténeti séta során bebarangolt a közönség. A főként Serényi Árpád (1897-1941) fotográfustól származó régi épületeket és utcákat ábrázoló képeket soha nem látott méretben tekinthették meg a zalaegerszegiek.

 

 

fénykép, helytörténet, múzeum, műhely
2018-03-11 18:00
helytörténet, látogató, múzeumtörténet, néprajz
2019-05-15 09:00
helytörténet, múzeumtörténet, programajánló
2019-01-23 12:00