EN facebook

Pillanatképek

SZIMPÓZIUM ZALAEGERSZEGEN

2019-01-23 12:00

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos kulturális rendezvények alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak,
felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum Pillanatképek címmel szimpóziumot rendez. Nyolc érdekes téma, nyolc előadó, nyolc rövid előadás. Ezzel is kívánják jelezni az intézmény munkatársai, hogy bár épületükből ki kellett költözni egy időre az intézményi felújítás miatt, a szakmai munka nem állt meg. A program a múzeum legújabb kutatási eredményeibe enged bepillantást. Régészeti feltárásokról ugyanúgy lesz szó, ahogy történelmi, művészettörténeti, múzeumpedagógiai, restaurátori munkával kapcsolatos témákról.

 


Simmer Lívia régész a vállusi pálos kolostor feltárásáról, valamint a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya helyén feltárt régészeti leletekről beszél, Orha Zoltán régész a türjei premontrei templom régészeti feltárásáról tart előadást, Eke István régész pedig a fenékpusztai ásatásról mutat be érdekességeket, ahol nyáron egyszerre öt régészeti korszak leletei is előkerültek. Béres Katalin történész a Forintos Károly táblabírót ábrázoló festményről oszt meg a közönséggel információkat, dr. Kostyál László művészettörténész a nagykanizsai alsóvárosi templom rejtelmeibe avatja be a hallgatóságot, Horváth Imre restaurátor a vöcköndi orgona titkáról rántja le a leplet, Kissné Kovács Ágnes   Múzeumpedagógus pedig elárulja, mit lehet tenni és milyen ötletekre van szükség, ha úgy kell összeállítani a múzeumpedagógiai foglalkozásokat, ha konkrét kiállítás nem segíti a munkát.

A Göcseji Múzeum szimpóziuma 2019. január 23-án, szerdán 15.30 órakor kezdődik Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előadótermében.

helytörténet, múzeumpedagógia, néprajz
2018-12-18 13:19
könyvbemutató, néprajz
2018-12-11 16:00