EN facebook

Hagyományunk ruhaszobrai - iparművészeti kiállítás a Múzeumkertben

KIÁLLÍTÁS

2022-09-23 07:00

Óriás kirakati babák költöztek a Nemzeti Múzeum kertjébe, a 3 és fél méter magas szobrok 11 kortárs textilművész ruháit viselik.

 

A Csegöldi Erika, Bányász Judit, Bodnár Enikő, Nyíri Katalin, Marosi Kriszta, Szűcs Blanka, Farkas Imola, Nádasdi Kati, Latin Anna, Földi Kinga és Molnár Mária Virág által megálmodott öltözékek nem mindennapi anyagokból készültek: cirkuszi ponyvából, színes szúnyoghálókból, takarófóliából vagy épp szigszalagból.

 

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a kiállítást megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a művészetben, a kultúrában is az újrahasznosítás. Szépséget alkotni olyan alapanyagokból, amelyek sokszor a szemétben végeznék, vagy amelyekről nem is gondolnánk, hogy alkalmasak lennének műalkotások készítésére. A 25 ruhaszobrot megalkotó művészek éppen ezt bizonyítják a Hagyományunk ruhaszobrai című tárlattal.

 

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke


A szabadtéri kiállítás a magyar hagyományokra épül, így a ruhákon a tulipán, a madár, a rózsa és a szegfű mellett megjelennek székely, kalotaszegi és matyó motívumok, a keresztszemes hímzés, a szőttes, sőt még mézeskalács figurák is.

 


A Hagyományunk ruhaszobrai című tárlat a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége szervezésében szeptember 20-tól október 6-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

kiállítás, látogató, néprajz, régészet, tárgy, téma
2022-09-14 16:00
kiállítás, konferencia, látogató, műhely, régészet, téma
2022-09-07 07:00