EN facebook

Pomázi Lar-szobrocska a Hónap Kincse a Nemzeti Múzeumban

TÁRGY

2022-09-14 16:00

Sok műtárgy kerül be a Nemzeti Múzeumba úgy, hogy jószándékú, jóakaratú, a nemzet kincseit fontosnak tartó emberek a saját vagyonukból, gyűjteményükből ajándékoznak a Múzeumnak – mondta L. Simon László, a szeptemberi Hónap Kincse megnyitó rendezvényén a Nemzeti Múzeumban.

 

A kamarakiállítás is egy adományozás eredményeként jöhetett létre, a szobrot ugyanis a pomázi önkormányzat 2020-ban gyűjteményi elhelyezésre adta át a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának. L. Simon László az eseményen a szobor másolatát átadta Leidinger István polgármesternek. A főigazgató kiemelte, a másolat átadásának célja, hogy a szobor ne csak a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményét gyarapítsa és ott legyen kiállítva, hanem a helyi közösség is magáénak érezze a leletet, megtekinthesse és beleépüljön a település kulturális életébe.

 

 

Vincze Máté, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár beszédében mindenkit a Nemzeti Múzeum látogatására biztatott, ahol többek között olyan nagyszerű műkincsekre lelhetnek a látogatók, mint a most bemutatott Lar-szobrocska. Az államtitkár hangsúlyozta, Magyarország gazdag, több mint 1000 éves történelmére mindannyian büszkék lehetünk, ez a mi közös örökségünk, közös kincsünk.


Sal Endre, a Mandiner munkatársa méltatta a szobrot megtaláló Tóth Gusztáv pomázi lakost, aki kutyasétáltatás közben akadt rá a kis szoborra. Sal Endre elmondta, a történet igazi hőse Tóth Gusztáv, aki a pomázi Lugi Dűlőben fekvő római villa területén megtalált műkincset nem hazavitte, nem értékesíteni próbálta, hanem a vonatkozó szabályok szerint átadta a város vezetőinek.

 

A Pannonia földjéből ép állapotú római kori bronz istenszobor előkerülése ritka és különleges alkalomnak számít, különösen akkor, ha az a szobor magas művészi minőséget képvisel és végül közgyűjteménybe kerül.

 

A házak óvó, védő istenei és ősszellemei, a házi Larok (Lares familiares) a római családok mindennapos kultuszgyakorlatának középpontjában álltak és a ház minden ünnepének a részesei voltak. Ők garantálták a családtagok és a teljes háztartás sikeres boldogulását, egészségét, gyarapodását és bőségét.

 

 

Borítóképen:

Házi Lar bronzszobrocskája Pomázról

gyarapodás, kiállítás, látogató, tárgy
2022-01-30 16:00
emlékezet, gyarapodás, gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma
2022-06-21 16:00
régészet, tárgy, téma
2022-02-18 13:00