EN facebook

Ha minden nap ennyi emberrel beszélgetnénk! - A Magyar Nemzeti Múzeum régészeti kiállítása a Kurultájon

TÉMA

2022-08-17 20:00

Első alkalommal szerepelt kiállítással a Magyar Nemzeti Múzeum a 2022. augusztus 12-14. között Bugacon rendezett Kurultájon. A magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényén több száz lovas és gyalogos jelmezes vett részt.

 

A Nemzeti Múzeum igazodva a Kurultáj tematikájához és az oda összegyűlő több, mint 150 ezer vendég érdeklődéséhez, olyan régészeti leleteket mutatott be az itt felépített kiállításán, melyek a hun, avar, besenyő, kun népek, és természetesen a honfoglaló magyarok Kárpát-medencei régészeti hagyatékának legszebb darabjai.

 

A kiállítás kiemelkedő régészeti lelete a várpalotai hun üst volt, amelynek belső oldalán talán még az üstben főtt étel nyomai is láthatóak.

 

A múzeum hiteles hely. Az is a feladata, hogy az általa őrzött régészeti emlékeket bemutatva hozzájáruljon, hogy a hagyományőrzők egyre szebb és kifinomultabb, egyre hitelesebb viseleteket készíthessenek, a látogatók pedig megismerjék a Kárpát-medence régészeti-történeti értékeit, így erősítve e helyhez való kötődésüket. Az előadósátorban a múzeum kollégái mind a hat kiállított tárgyhoz kapcsolódóan egy-egy történetet is elmeséltek az érdeklődőknek, bemutatva a múzeumi kutatások legújabb eredményeit.

 

A kiállítás helyszínéül szolgáló jurta közepén egy életfa-installációt állított fel a múzeum, melyre a látogatók, egy-egy levelet a fára feltűzve felírhatták gondolataikat a világról, melyről a kiállítás szól: a mi világunkról. Eleinte főképp a gyerekek voltak olyan bátrak, hogy ily módon üzenjenek a többi látogatónak, később már a felnőtt vendégeink is papírra, falevélre vetették gondolataikat.

 

 

A kiállítás két napja alatt közel négyezer látogató fordult meg a múzeum sátrában, több száz levélre írt, életfára felfűzött üzenetet hagyva maga után. Jó volt velük beszélgetni.

látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia
2019-02-18 18:00
látogató, muzeológia, múzeumandragógia, virtuális
2020-06-03 20:00
emlékezet, múzeumtörténet
2022-07-22 12:00