EN facebook

HA VAN N(m)A kedved, játssz velünk!

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-04-26 19:00

Nehezen indul a hétvégéje? Válassza a Havanna- lakótelepi hetivásárt! A bevásárlást is élménnyé varázsolják egy ingyenes, játékos helyismereti programmal a Tomory Lajos Múzeum és a Szeretve tanulni civil szervezet munkatársai.

 

A helyszínről…

 

Budapest 18. kerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre legnagyobb lakótelepe, egyben fontos alközpontja az 1970-80-as évek fordulóján emelt „Havanna”, amelynek több mint 100 éve alakították ki elődjét, a legnagyobb magyarországi, a trianoni menekültek elhelyezésére szolgáló kertvárosi Állami lakótelepet. A kisvárosnyi Havanna-lakótelepen 1990 óta működik folyamatosan a szombati hetivásár, néhány éve már az egykori lakótelepi parkoló területén kialakított modern épületben.


A kezdetben MDF piac néven említett vásár érdekes egybeesésnek köszönhette nevét: a Magyar Demokrata Fórumhoz kötődő Piacfejlesztési Alapítvány (angolul Market Development Fund=MDF) szervezte meg a fővárosban nyolc helyszínen, nonprofit alapon, őstermelők bevonásával a lakosság élelmiszerellátását a rendszerváltozáskor.

 

A hagyományos piacok, vásárok a helyi kulturális örökség meghatározó részei, fontos és rendszeres közösségi helyszínek, találkozási pontok, amelyeknek saját történetük van, ezek közé tartozik a Havanna hetivásár is. A szezonálisan változó kínálatot sok esetben már a kezdetek óta jelen lévő árusok biztosítják, gyakran jó ismerősként beszélgetnek a törzs- és új vásárlókkal. Ezen a piacon a hazai termelésű alma, tök és szőlőfajtáknak megvan a külön neve.

 

Havanna hetivásár egykor; forrás Tomory Lajos Múzeum


Az évtizedek alatt azonban a megnőtt igények és a törvényi előírások időszerűvé tették a korszerűsítést, 2020-ban adták át a megújult piacot. A tervezők igazodtak a környezethez „A Havanna hetivásár épülete mértéktartó formálásával jól illeszkedik a környezetbe. A közel monokróm ház létrehozása még élőbbé teszi a piacnapokat, hiszen ilyenkor valóban élettel és színekkel telik meg…”

 

A kerületben született képzőművész, Kondor Bélának csendélete ihlette az aszfalt színezését (ld. a borítóképen). Az aszfaltra emellett még több hagyományos gyerekjátékot festettek a közösségi tér megalapozásául, erősítéséül.A piac területén a Tomory Lajos Múzeumnak is van egy helysége, ahol lehetőség nyílik kapcsolatot ápolni, helyismereti programokat szervezni az odalátogatóknak.

 

A Tomory Lajos Múzeumról

 

Pestszentlőrinc - Pestszentimre egyetlen kerületi fenntartású közgyűjteménye a múzeum, amelyet 1956-ban Tomory Lajos iskolaigazgató alapított. 2018 óta önálló intézmény. Célunk, hogy a helyi közösség múltját és identitását reprezentáló múzeumként tekintsenek rá. 

 

Tomory Lajos Múzeum; fotó: Tomory Lajos Múzeum

 

Kiemelt feladata, hogy – az épített mellett – természeti környezetünk megismerését és megőrzését is szolgálja. Jó a szakmai beágyazottsága, országos elismertségnek örvend. (Év kiállítása – 2019, Családbarát Múzeum – 2020, 2023, Trianon 100 – 2020, Múzeumpedagógiai Nívódíj – 2023)

 

Fontos tevékenysége a múzeumpedagógia, a helyismereti, helytörténeti és tudományos ismeretterjesztés minden korosztálynak.

 

A programról…

 

Ha egy érdekes, interaktív szombat délelőtti családi programra vágyik a család „apraja”, a „nagyja” pedig eközben a hétvégi bevásárlást is szeretné elintézni, akkor várjuk szeretettel a Havanna hetivásárra!

 

Az ingyenes, játékos helyismereti kézműves program

időpontja: 2024. április 13. és május 4. 8-11 óra között,

helyszíne: a 18. kerületi Baross utca - Bartha Lajos utca által határolt terület.

 

Ha szívesen megismerné a Havanna-lakótelep elődjét, az Állami lakótelepet, esetleg a mai lakótelep vagy a piac története érdekli, akkor nézzen be hozzánk, a XXIV. helyiségbe! Gyermekével játszani, alkotni szeretnének? A pult előtt és mögött is kipróbálhatja magát.

 

A rendhagyó helyismereti programot a Budapesti Honismereti Társaság és a Szeretve tanulni civil szervezetek a Tomory Lajos Múzeummal együttműködésben valósítják meg a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány támogatásával.

 

További információkat honlapunkon talál, vagy keresse munkatársunkat a 06 1290 1585 telefonszámon!
Találkozzunk szombatonként a Havanna hetivásáron!

 

 

A szerző a Múzeumpedagógiai szaktanácsadó Szakirányú továbbképzés (ELTE PPK) hallgatójaként készítette a cikket.

Hasonló cikkek itt érhetők el!!!

 

 

Borítókép:

Havanna hetivásár Kondor Béla festményének részletével; fotó: Ruzsa István

Egyetemisták a múzeumról, gyűjtemény, kiállítás, kortárs
2024-01-14 07:00
Egyetemisták a múzeumról, interjú, kortárs, múzeumpedagógia, műhely, téma
2024-04-11 18:00
díj, látogató, múzeumpedagógia, műhely, természet
2020-11-02 07:00