EN facebook

Ha Szépművészeti, akkor irány Komárom - Séta a gipszgyűjteményben

KIÁLLÍTÁS

2024-02-06 19:00

Hol találkozhat az ember a Méloszi Aphroditével, vagy ismertebb nevén a Milói Vénusszal, Augustus római császár szobrával, a haldokló gallal, a Laokoón szoborcsoporttal, Mátyás király és Beatrix királyné ismert kettős portréjával, Michelangelo plasztikus műveivel, Verrocchio gigantikus Colleoni lovasszobrával egyszerre? Vagy időt és pénzt nem kímélve ellátogat a világ minden tájára, vagy szörföl az interneten, esetleg kulturális örökségünk nem mindennapi térbeli összefoglalóját a Szépművészeti Múzeum jóvoltából a komáromi Csillagerőd állandó kiállításán tekinti meg.

 

A XIX. században a kor ízlésének megfelelően sorra létesültek gipszmásolat gyűjtemények. A cél, hogy a nagyközönség számára is be tudják mutatni e nagyszerű műtárgyakat. E módszert már az ókor óta alkalmazták, van olyan görög szobor, mely római másolatban maradt ránk, s eredetileg bronzba öntött szobrok is maradtak fent márvány, vagy gipsz formában (hogy a bronzszerűséget megtartsák, lefestették a szobrot).

 

A Szépművészeti Múzeum gyűjteménye azzal a céllal jött létre, azonban a század 20-as 30-as éveire megváltozott a másolatokhoz való hozzáállás, s már nem tekintették olyan értékesnek ezeket a műveket. A II. világháborúban már rengeteg sérülést szenvedett szobrok ezután különféle raktárakba kerülve tovább amortizálódva várták jobb sorsukat. Az elmúlt évtizedig kellett várni a restaurálással, majd a 2017 és 2019 között helyreállított és kibővített komáromi Csillagerődben kaptak méltó helyet az antik és reneszánsz gipszmásolatok. A restaurálás során nem minden esetben állították helyre az eredeti állapotot, meghagyták a II. világháború és a nem megfelelő tárolási körülmények okozta sérüléseket, hiányokat.

 

Az egykor zöldségraktárként tengődő Csillagerőd a komáromi erődrendszer tagjaként a Liget Budapest Projekt keretében újult meg, és bővült modern látogatóbarát kulturális központtá, melyben nemcsak kiállítótér, hanem vetítőterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató terek is helyet kaptak, étterem, kávézó mellett, az udvaron pedig szabadtéri színpad várja a kultúrafogyasztókat.

 

Mátyás és Beatrix

 

Az ajánlott haladási irányt betartva először antik szobrászat emlékeit tanulmányozhatjuk az alábbi tematikákban: síremlékek, kóré/kurosz avagy az emberábrázolás változásai, héroszok/istenek, olykor monumentális szobrai, különböző mitológiai jelenetek, melyben az istenek bebizonyítják, hogy az emberek csak játékszerek, portrék nagy emberekről, római császárokról.

 

Augustus

 

Laokoón

 

Tovább haladva elérkezünk a késő gótika, reneszánsz kor szobrászati emlékeihez, melyben a humanizmus és a firenzei szobrászat vehetjük szemügyre, olyan nagy művészek tolmácsolásában, mint Donatello, Ghiberti, Michelangelo, kinek egyik mesterműve, Dávid is gipszbe van öntve, a szobor nagy mérete okán csak a feje.

 

Majd csigalépcsőn feljutva érünk el a kiállítás másik nagy egységébe, az erődben külön erre a célra épített fedett csarnokba, ahol először a gigászi méretű Colleoni lovasszobor tárul elénk remek nézőpontból, az eredeti 7,5 méteres talapzatra épült 4 méter magas szobrot szinte szemmagasságból látjuk. Ez az eredeti helyszínen Velencében elképzelhetetlen, hiszen ott egy téren van kiállítva.

 

Haldokló gall

 

A Szépművészeti Múzeum komáromi kiállításának megtekintése a legszélesebb célközönség számára ajánlható, mind tanulmányi célból a művészeti képzésben résztvevőknek, mind a laikus művészetkedvelőknek is.

 

A gyűjtemény megtekintése iskolai csoporttal is ajánlott, az esztétikai élmény mellett a gyerekek a kiállítás végén betekintést nyerhetnek a másolatkészítés miértjébe, hogyanjába, technikájába, a különböző anyagok, szerszámok bemutatása által, s ez kitűnő alapja lehet egy múzeumpedagógiai foglalkozásnak

 

 

További információ

 

 

A szerző a Múzeumpedagógiai szaktanácsadó Szakirányú továbbképzés (ELTE PPK) hallgatójaként készítette a cikket.

Hasonló cikkek itt érhetők el!!!

 

 

Borítóképen:

Dávid

 

A felhasznált fotók a szerző saját felvételei.

beruházás, gyűjtemény, múzeumandragógia, programajánló, régészet, téma, történelem
2023-12-14 15:00
Egyetemisták a múzeumról, emlékezet, gyűjtemény, ipari örökség, kiállítás, látogató, örökségvédelem
2024-02-02 17:00