EN facebook

A pápai Kékfestő Múzeum titkai

MÚZEUMAJÁNLÓ

2024-02-02 17:00

Egy vidéki kisváros, Pápa szívében olyan különleges múzeum várja látogatóit, mely eredeti helyszínén mutatja be egy régi mesterség, a kékfestés munkafázisait, eszközeit. Ez a ritka kincs a Kékfestő Múzeum, mely Magyarországon egyedülálló ipartörténeti emlék.

 

A kékfestő viselet, a kékfestőből készült lakástextil a 20. század elején még elterjedt volt Magyarország különböző vidékein. A II. világháború után felgyorsult a városiasodás, az emberek egyre többször „kivetkőztek”, szegre akasztották hagyományos öltözékeiket.

 

Emellett a kékfestő bonyolult előállítási technikája miatt növekvő áranem tudta felvenni a versenyt a textilgyárak olcsó termékeivel, így jelentősen visszaszorult a használata. Napjainkban leginkább néptánccsoportok, hagyományőrzők körében használatos. Hazánkban jelenleg 5 család végzi már csak a mesterséget, így elérhetők még a kékfestő termékek.

 

A pápai Kékfestő Múzeum az egykori Kluge-család üzeméből alakult ki. Megalapítója Carl Friedrich Kluge volt, aki 1783-ban érkezett Magyarországra. Először Sárváron alapított önálló műhelyt, majd 1786-ban áttelepült Pápára. Akkor még csak egy kicsi üzemben dolgozott, ahol négy festőkút volt és egy mángorlópince. Ettől kezdve a kékfestés mestersége hét generáción keresztül öröklődött apáról fiúra a családban. Az 1860-as évekre annyira megerősödött a cég, hogy felépítettek egy emeletes épületet, melynek legfelső szintje szárítópadlásként funkcionált, ezzel biztosítva, hogy az addig szezonális munkát ezután az időjárástól függetlenül tudták végezni.

 

Az első szinten kapott helyett a mintázó szoba, a laboratórium, és a mintázógép (Perrotine-gép). A földszinten volt a Közép-Európában is egyedülállólójárgányos mángorló, a fekete konyha, a téli szárító, és a küpa szoba (festőhelyiség), ahol négyről tizenhatra növelték a küpák (festőkutak) számát. Így jelentősen megnőtt a termelékenységük. Ezután építették fel az utcafronton lévőemeletes épületet.

 

 

Lent megnyitották a kis üzletet, ahol a mai napig lehet kékfestő termékeket vásárolni. A felső szinten lakott a család, melynek még most is ott él az utolsó leszármazottja. Ezután a Kluge-üzem fejlődése megállíthatatlan volt. Hatalmas vásári körzetet épített ki magának, és híres volt kiváló minőségű termékeiről. Az 1900-as évek elején ismét bővítésre volt szükség. A Tapolca-patak túlsó partján építették fel a kisgyárat, mellyel ismét magasabb szintre emelkedett a termelés. Helyet kapott a 2-szer 7 hengeres dobszárító, egy mintázógép, itt már külön keményítőhelyiség volt. Beépítettek egy gőzgépet, mely ezután több eszköz meghajtását végezte. Telepítettek egy hatalmas, 14 tonnás mángorlószekrényt tele terméskővel. Idekerült egy kalanderezőgép is az utolsó helyiségbe, mellyel a textileket simították.Így a munkafolyamat jelentős része gépesítve lett.

 

Az üzem 1954-ben műemléki védettséget kapott, ennek köszönhető, hogy az egész épületegyüttes az eszközökkel együtt eredeti állapotban megtekinthető. A festőüzem 1956-ban bezárt, de még 1959-ig vállaltak mángorlást. Múzeumként 1962 óta látogatható. Fontos, hogy a magyarországi kékfestés hagyománya 2005-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökség jegyzékére, majd 2018-ban az UNESCO „Az emberiség szellemi kulturális öröksége” reprezentatív listájára is.

 

Az egyedülálló kiállítás a kékfestő sokoldalú felhasználását is bemutatja. Nagyon népszerű a farmer és a kékfestő kombinálása különböző használati tárgyakon. A családfától a többszáz éves többszínnyomású terítőig rengeteg különlegesség várja, hogy felfedezzék. A legjelentősebb látnivaló maga az üzem, ami tárlatvezetéssel megtekinthető. Így részletes magyarázatot kapnak az érdeklődők erről a bonyolult eljárásról, megcsodálhatják az egyedi eszközöket, gépeket. Nyomon követhetik a technika fejlődését, a gépesítés fázisait, ahogy a kézi tevékenységtől eljutottak az egyre komolyabb gépek használatáig. Egy kis képzelőerővel az egész munkafolyamat megelevenedik a látogatók számára.

 

A múzeum különböző szolgáltatásokat kínál. Bejelentkezéssel kipróbálhatják a vendégek a pozitív mintázást igazi mintafákkal, kendőn, terítőn, táskán vagy pólón. Népszerűek a múzeumpedagógiai foglalkozások, melyek különböző életkorú csoportoknak választhatók. Ezek során a résztvevők bepillantást nyerhetnek a kékfestés titkaiba. A múzeumpedagógusok megálmodták a múzeum mesebeli karakterét, Vászon Vendelt. Hozzá kapcsolódva megjelent egy kiadvány, melyben a figura segítségével gyerekek számára próbálják érthetővé tenni a kékfestés legfontosabb mozzanatait. A múzeum honlapján és a Facebook oldalán [MB4] rendszeresen olvashatják a követők Vendel kalandjait, amelyhez minden alkalommal kapcsolódik egy online játék[MB5]  is.  Minden nyáron szerveznek nyári táborokat, csatlakoznak az országos múzeumi rendezvényekhez is. A téma egyedi, mindig a kékfestéshez kapcsolódik.

 

 

A múzeum 60. és az üzem létrejöttének 240. évfordulója alkalmából 2023-ban megújult a kiállítás. Különleges műtárgyak váltak megtekinthetővé. Megjelentek különböző interaktív elemek, digitális eszközök, modern technikák. Mindenképpen érdemes meglátogatni ezt a különleges helyet, ahol a látogatók felejthetetlen élménnyel lesznek gazdagabbak.

 

 

Kékfestő Múzeum, Pápa

 

 

A szerző a Múzeumpedagógiai szaktanácsadó Szakirányú továbbképzés (ELTE PPK) hallgatójaként készítette a cikket.

Hasonló cikkek itt érhetők el!!!

 

 

Borítóképen:

Küpa szoba, Kékfestő Múzeum, Pápa

 

A felhasznált fotók a szerző saját felvételei.

díj, Egyetemisták a múzeumról, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2024-01-29 20:00
Egyetemisták a múzeumról, gyűjtemény, kiállítás, kortárs
2024-01-14 07:00
Egyetemisták a múzeumról, emlékezet, építészet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma
2024-01-16 19:00