EN facebook

Méltó új otthonra talált a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat gyűjteménye Komáromban

MEGÚJULÁS

2021-10-07 07:00

Pontos, méretarányos másolatokon keresztül tekinti át az antikvitástól a reneszánszig az európai szobrászat történetét a Szépművészeti Múzeum múlt század elején létrejött gipszmásolat gyűjteménye, amely a Liget Budapest projekt keretében megvalósult, hatmilliárd forintos beruházással létrejött, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központban, a teljes körűen felújított és kibővített komáromi Csillagerődben látható 2021. október 8-tól.


 

A 19. században kevesen engedhették meg maguknak, hogy bejárják a világ nagy múzeumait, s természetesen az akkor létező vizuális közvetítő rendszerek útján a mainál ezerszer nehezebb volt megismerni az európai művészet jeles alkotásait. Az ezekről készített gipszöntvények éppen ezért világszerte számos múzeum teljes értékű műtárgyai voltak - emlékeztetett Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.


Mint hozzátette, a Szépművészeti Múzeum száz évvel ezelőtt egy jelentős, sok száz darabból álló gipszmásolati gyűjteményt állított össze, amely az antikvitás korától a reneszánszig megidézi az európai szobrászat legkiemelkedőbb alkotásait.

 

Fotó: MTI/Krizsán Csaba


Ennek a másolati gyűjteménynek a legjava a múzeum állandó kiállításának szerves része volt egészen a 2. világháborúig. Akkor részben jelentős sérüléseket szenvedett el, másfelől addigra megváltozott a másolatok megítélése, ezért az egész másolati anyagot raktárakban - többek között a szintén a háborúban megrongálódott és a közönség elől évtizedekre elzárt Román Csarnokban - helyezték el. A gyűjtemény darabjai ezután mintegy hetven éven át a legkülönbözőbb raktárakban kallódtak, miközben a gipszszobrok állapota folyamatosan romlott.

 

2013-tól, a Liget Budapest projekt keretében került sor a kollekció teljes körű restaurálására, és ekkor indult meg a látogatóktól mindaddig elzárt komáromi Csillagerőd rekonstrukciójának tervezése és megvalósítása is.


A komáromi erődrendszer az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb katonai beruházása és Közép-Európa legnagyobb erődkomplexuma volt. Ennek egyik fontos elemét képezte a Csillagerőd, amely azonban 1945 után egyre rosszabb állapotba került. A rendkívül leromlott állapotú épületegyüttes a Liget Budapest projekt keretében nyert esélyt a megújulásra és kapott az egész országban egyedülálló kulturális funkciót - jegyezte meg a főigazgató.


A rekonstrukció tervezője a Szépművészeti Múzeum épületének felújításán is dolgozó Mányi István, a "hazai műemléki helyreállítások emblematikus építésze" volt, aki úgy őrzi meg a múlt értékeit, hogy eközben korszerű, mai tereket teremt - tette hozzá.


Mint elmondta, ahol lehetséges volt, az eredeti állapotot állították vissza az erődben, miközben a mai igényeknek megfelelően nemcsak kiállítóterek, hanem vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kaptak. Az ágyú- és lőállásokat visszaállították történelmi állapotukba, az udvaron pedig egy szabadtéri színpadként is használható területet alakítottak ki.


Az erődrendszer két évig tartó felújítása során 32 ezer köbméter földet mozgattak meg, 1200 négyzetméternyi kőfelületet újítottak fel és 115 ezer bontott téglát építettek be.


Az új kulturális központ legfőbb látványossága a Szépművészeti hányatott sorsú gipszmásolati gyűjteményének csaknem 300 jeles darabja lesz. A főigazgató kiemelte: ezen műtárgyak eredeti darabjainak döntő többsége soha nem kölcsönözhető, ezért sehol a világon nem kerülhetne egyetlen kiállításba például a milói Vénusz és a Laokoón-szoborcsoport Michelangelo remekeivel, de Komáromban együtt látható Verrocchio Bartolomeo Colleonit és Donatello Gattamelatát ábrázoló, több méter magas, velencei és padovai lovas szobrainak minden részletében méretarányos másolata is.

 

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 


A Csillagerőd kiállítása tehát egyfajta kulturális időutazást, egy csaknem két évezredet átfogó művészettörténeti sétát tesz lehetővé, interaktív múzeumi körülmények között, bőséges információs anyaggal - hangsúlyozta Baán László.

 

Áder János köztársasági elnök (b5) és felesége, Herczegh Anita (b), Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa (j3) és Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j4) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján Komáromban, a felújított Csillagerődben 2021. október 6-án. A Liget Budapest Projekt keretében megvalósult, hatmilliárd forintos beruházással egy új, 7000 négyzetméteres kulturális központ jött létre, ahol a Szépművészeti Múzeum szobormásolatainak több száz darabja hét évtized után talált otthonra. A megújult Csillagerőd ezzel a kiállítással nyílik meg, amely 2021.október 8-tól látogatható. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

A gyűjtemény egy kisebb része az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ 2022 elején nyíló látványraktárában lesz látható, a freibergi dóm Aranykapujának és a gyulafehérvári székesegyház fejedelmi kapujának másolata pedig magában a Szépművészeti Múzeumban, a Román Csarnokban van beépítve immár több mint száz éve. Ez a gazdag és most felújított kulturális örökség tehát több helyszínen is látogatható lesz, a gyűjtemény legjavával azonban mostantól a megújult Csillagerődben találkozhatnak a látogatók. 

 

 

Borítóképen:

A Szépművészeti Múzeum kiállítása a felújított Csillagerődben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján Komáromban 2021. október 6-án. A Liget Budapest Projekt keretében megvalósult, hatmilliárd forintos beruházással egy új, 7000 négyzetméteres kulturális központ jött létre, ahol a Szépművészeti Múzeum szobormásolatainak több száz darabja hét évtized után talált otthonra a megújult Csillagerődben.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba