EN facebook

Gyulai Líviusz emlékkiállítás nyílik Szolnokon

KIÁLLÍTÁS

2022-07-14 07:00

Időutazások címmel időszaki kiállítás nyílik a Szolnoki Galériában Gyulai Líviusz (1937–2021) Munkácsy- és Kossuth-díjas, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett grafikusművész és animációsfilm rendező életművéből.


A 20. századi magyar grafika egyik legfőbb képviselője sajátos hangulatú, összetéveszthetetlen iróniáról számot adó egyedi és sokszorosított grafikai lapjaival, illusztrációival vált ismertté Magyarországon és külföldön egyaránt. Az időszaki tárlat korok, stílusok és technikák közötti szekciókra bontva a művész egész munkásságához is hasonlítható átjárással tölti meg a Szolnoki Galéria kiállítóterét és művészettörténeti szempontból gazdag válogatást nyújt a termékeny életpálya minden szakaszából.

 

 

A tárlat végigvezeti a látogatót a középkortól, a barokk-rokokón át a 19. század stílusain és irodalmi hősein. Az érdeklődők grafikai alkotásokat, könyvillusztrációkat, az animációs filmekhez készült eredeti fázisrajzokat, valamint azokat a kiadványokat tekinthetik meg, amelyekhez az illusztrációk készültek. A klasszikus sokszorosító grafika technikáját kiválóan alkalmazó művész munkáit számos jelentős közgyűjteményből és magántulajdonból válogatták a Szolnoki Galériában megtekinthető kiállításba.

 


Gyulai Líviusz egyedülálló és gazdag életművére összpontosított kiállítás kiegészül azokkal a személyes tárgyakkal és eszközökkel, amelyek a különböző technikákat és eljárásokat testesítik meg. A látogatói élményt az animációs filmek bemutatása mellett a művésszel készült portréfilmek, egy-egy grafika kinagyítása, valamint edukációs- és olvasósarok fokozza.


A közel 200 műalkotást bemutató Időutazások című időszaki kiállítást 2022. július 14-én 16 órakor Hessky Orsolya művészettörténész-főmuzeológus, a Magyar Nemzeti Galéria Grafikai Osztályának osztályvezetője nyitja meg.

 

A kiállítás kurátorai Révész Emese és Képiró Ágnes.

 

A kiállítás sajtótájékoztatóján Képiró Ágnes művészettörténész mutatta azt a fametszet grafikát, amelyet Vennes Emmy, a művész felesége és lánya ajándékozott a Damjanich János Múzeumnak

 

A Gyulai Líviusz (1937-2021) Időutazások című kiállítás és 2022. október 2-ig ingyenesen tekinthető meg a Szolnoki Galériában.

 

 

 

Fotók: Simon Ferenc

emlékezet, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2022-07-05 07:00
gyűjtemény, interjú, képzőművészet, kiállítás, kortárs
2022-06-29 07:00
külföld, muzeológia, múzeumandragógia, műhely, téma
2022-07-07 07:00