EN facebook

MÉG EGY SOR MEDVE... – Interjú Tayler Patrick festőművésszel

INTERJÚ

2022-06-29 07:00

Még egy sor medve… címmel nyílt időszaki kiállítás Tayler Patrick alkotásaiból a Damjanich János Múzeumban. Harsány színekkel ábrázolt sütemények, csokoládék és gumicukrok, a gyermekkort idéző, eklektikus tárgyhalmok fogadják a látogatókat a szolnoki intézmény legújabb képzőművészeti kiállításán. Tayler Patrick festőművész csendéleteit a játékosság, a nosztalgia és egyfajta mesékre is emlékeztető történetmesélési íz is jellemzi. A festményekről a művészt kérdeztem.

 

Miért az édességek kapnak központi szerepet alkotásaidon?

 

Amellett, hogy az édesség finom, a szemnek készül. Egy jó sütemény szinte szobrászművészeti jelenség, és így a festészetnek is szuper apropót nyújt. A gumicukrok és habrolók is izgalmas formakinccsel rendelkező vizuális motívumok. A könnyen alakítható, krémes olajfestékből jó szórakozás reprodukálni az édességek textúráját, karakterét. Egyébként édesszájú gyerek voltam, gyakran követelőztem édesség után. Ma elsősorban a festészet sajátos kibontakozását látom benne. Az édességek azonban talán mostanában kissé a háttérbe szorultak, vagy éppen az előtérben húzzák meg magukat: tulajdonképpen míg a sorozat korai festményein a cukormáz igézetében alkottam, most éppen a sokféle anyagi minőség és téma koccanásai szórakoztatnak.

 

Még egy sor medve… Mire utal a Szolnokon nyílt kiállítás címe?

 

Valójában van egy konkrét eseménysor, ami megmagyarázza a kiállítás címét. Pár évvel ezelőtt a Vásárhelyi Őszi Tárlaton az egyik éppen kiállított művemet szerettem volna egy egyéni kiállításon bemutatni, viszont Képiró Ágnes – aki a jelenlegi kiállítás és katalógus kurátora-szerkesztője, a Kortárs Szolnok megálmodója – nem adhatta oda az apró festményt, hiszen a tárlaton fontos volt, hogy minden mű, főképpen a díjazott művek ott legyenek. Végül festettem egy hasonló kompozíciót, hogy a születésnapomat ünneplő Sweet 30 című kiállításon is legyen egy hasonló ritmusú kép. A beszélgetéseinkből kifolyólag találtam ki a Még egy sor medve… című képet, ami már kifejezetten a szolnoki kiállításra készült. Igazából ez az egyetlen képciklus a kiállításon, ahol nem össze-vissza heverésznek a dolgok, hanem szisztematikusan egymás mellett sorakoznak. Általános értelemben pedig úgy gondoltuk, hogy ez a ”medveség” – ami itt-ott konkrét állatok alakjában is megjelenik – jó analógiája lehet ennek az óvodás felszabadultságból is merítkező alternatív valóságnak, ami a képeimen kibonatkozik.

 

 

fotó: Simon Ferenc

 

Mi az, ami mostanában foglalkoztat az alkotás terén?

 

Mostanában a gyűjtés aspektusára kezdtem el fókuszálni, pontosabban arra, hogy egy-egy gyűjteményen keresztül hogyan lehet valakit ábrázolni, hogyan lehet megjeleníteni egy személy egyéni őrületeit. Mindez talán némileg visszakanyarodik a korábbi portrésorozataimhoz is, amennyiben azok is a szubjektumhoz kapcsolódó élményeimről szóltak. Szerintem a csendéleteknél is mindig a személy élménye van a középpontban.


A különféle esztétikai nyelvezetek ütköztetése érdekel; legyen, ami rémisztő, borzongató, negédes, bugyuta, derűs, kedves, de egyben vicces és szórakoztató is, és mindezek keveredjenek.

 

 fotó: Simon Ferenc

 

 

Számos helyen nyílt kiállításod az elmúlt években, most pedig egy múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők az alkotásaidat. Mit jelent ez számodra?

 

Nagyon nagy öröm számomra ez a lehetőség! Képiró Ági kérdezte meg tőlem a múlt nyáron Király Gyuri katalógus bemutatója után, hogy lenne-e kedvem a Damjanich János Múzeum időszaki terében kiállítást létrehozni. Nyilván nagyon örültem a felkérésnek. Szuper egy ilyen impozáns térben látni a festményeimet egy izgalmas múzeumi gyűjtemény szomszédságában. Ráadásul egy nagyon igényes kiadvány is készült a tárlathoz. Nagyon jó élmény volt a közös munka a szolnoki múzeum munkatársaival az elmúlt hónapok során.

 

 

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán 2014-ben végzett TAYLER PATRICK (1989, Pforzheim, Németország) hazánk fiatal tehetségeinek kiemelkedő, sajátos formanyelvet és stílust felmutató alkotója, kitűnő kolorista festője. Számos művészeti elismerésben részesült, így hazánk egyik legjelentősebb, országos hatókörű képzőművészeti seregszemléjén, a Vásárhelyi Őszi Tárlaton háromszor kapott díjat, művészeti írói tevékenysége elismeréseként pedig elsőként nyerte el a P. Szabó Ernő-emlékdíjat. A Pécsett doktoráló festőművész 2017 óta az Új Művészet munkatársa és szerkesztője, óraadó a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, valamint a Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékének egyetemi tanársegédje.

 

A tárlathoz kapcsolódó kísérőprogramokra is várják a látogatókat a Damjanich János Múzeumba.
2022. július 4. 16:00 | Még egy sor medve... című katalógus bemutatója
2022. augusztus 4. 16:00 | finisszázs – a művész rendhagyó tárlatvezetése a Szolnoki Képtárban és saját kiállításában

 

A kiállítás megtekinthető 2022. augusztus 7-ig, hétfő kivételével naponta 9-17 óra között a Damjanich János Múzeumban.

 


Borítóképen a művész, Tayler Patrick; fotó: Ádám Adrienn

interjú, képzőművészet, kortárs, látogató
2021-06-10 07:00
interjú, képzőművészet, kiállítás
2020-03-09 18:00
gyarapodás, képzőművészet, tárgy, téma
2022-05-31 07:00