EN facebook

EUrevita Pannonia - Együttműködés az elfeledett kézműves mesterségekért

EGYÜTTMŰKÖDÉS

2020-12-30 07:00

Hallottak a közelmúltban olyan esetről, amikor egy fiatal arról álmodozik, hogy felnőtt korában kosárfonó vagy díszműkovács, esetleg cserépkályhás lesz? Ugye csak nagyon elvétve… Ezen kíván változtatni az az Európai Unió által finanszírozott projekt, amely a ritka, már kihaló félben lévő, vagy csak elfeledett kézműves mesterségeket kutatja fel.

 

Az osztrák-magyar együttműködési projektben kiemelt figyelmet kap a ritka kézműves mesterségek jegyzékbe foglalása, és azok összevetése a régió területén. Hiszen ebben a projektben elengedhetetlen a jövőkép kialakítása, mely szakmák azok, amelyekre szükség lehet az adott területen, s melyek azok a munkák, amelyekre vállalkozást is lehet a későbbiekben alapítani. A választás elsőként hat gyönyörű szakmára esett: cserépkályhás, régi fatechnikák mestere, zsúpfedő, agyag- és földtechnikák mestere, kosárfonó és díszműkovács.

 

 

Az oktatáshoz képzési, vizsga- és minősítési dokumentációt dolgoznak ki, és úgynevezett pilotképzésen keresztül lehet bekapcsolódni a jelentkezőknek, ennek értelmében az elméleti oktatás mellett óriási hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésre.


A két ország projektpartnerei – a Berufsförderungsinstitut Burgenland, a szombathelyi Savaria Múzeum, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum és a Sekem Energy GmbH – a program végére egy Kézműves Akadémia megalapítását és kiépítését tűzték ki célul, amely még hosszú esztendőkön keresztül segíteni tudja a kulturális örökség fenntartását.

 

2020. december közepén online szakmai workshopon vettek részt a partnerek és a meghívott vendégek, ahol két szekcióban vitatták meg a konkrét lépéseket. Az történelmi jellegű aspektusokat feldolgozó délelőtti szekció és a népi építészet tovább élését, fenntarthatóságát, illetve korszerű alkalmazhatóságát bemutató szekció nagyon népszerűnek bizonyult. Számos neves magyar és osztrák szakember tartott előadást, a rendezvény végén pedig hosszú beszélgetéssel zárult a konferencia. A program végén sok résztvevő jelezte, hogy a későbbiekben is figyelemmel kíséri majd a projekt részeredményeit, s örömmel veszi a további tájékoztatást.

 

konferencia, műhely, örökségvédelem, természet
2020-12-09 16:00
gyűjtemény, iparművészet, képzőművészet, kortárs, múzeumandragógia, néprajz, régészet, restaurátor
2020-12-28 07:00
állományvédelem, emlékezet, tárgy, természet
2020-12-23 14:00