EN facebook

Mi fán terem az ördöglakat? - Emlékkiállítás Szentiványi Tibor tiszteletére a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2021. augusztus 27-én nyílik az az emlékkiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban Mi fán terem az ördöglakat? címmel, amely Szentiványi Tibor előtt tiszteleg. A tárlat az informatikus, játékkutató és -gyűjtő hatalmas logikai játék-gyűjteményéből az ördöglakatokat állítja középpontba. A kiállítás augusztus 28-tól 2022. január 9-ig látogatható.

Idén ünnepelte volna 90. születésnapját Szentiványi Tibor (1931-2009) neves informatikus, művelődéstörténész, játékkutató, játékgyűjtő. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállítással tiszteleg sokirányú munkássága, szellemisége előtt.

 

A múzeum új szerzeményei közé tartozik a neves szakember több mint ezer darabot számláló, logikai játékokból álló gyűjteménye.

 

 

Az augusztus 27-én nyíló, Mi fán terem az ördöglakat? című kiállításon Szentiványi Tiborra emlékezünk, valamint bemutatjuk a gyűjtemény egy sokszínű csoportját, az ördöglakatokat. A nagy múltú és rendkívül változatos képet mutató logikai játéktípusból a gyűjtemény legérdekesebb darabjait válogattuk ki, egy-egy kivételtől eltekintve működési elvük szerinti csoportosításban. A játékok többsége az 1980-1990-es években készült. A tárlaton hét furfangos játékkal próbára tehetjük türelmünket, ügyességünket. A kipróbálható fa játékok szakértőnk, Gál Péter munkái.


A tárlat bemutatja Szentiványi Tibor sokszínű életművét, megismertet a rejtélyes hangzású ördöglakatok történetével, érdekességeivel és legjellemzőbb típusaival. A kiállítás fókuszba állítja a játékfajta pedagógiai hasznosságát, ami a gyűjtő számára különösen fontos szempont volt. A látogatók szakértőnk útmutatója alapján megismerkedhetnek egy igazán egyszerű kialakítású, de annál furfangosabb ördöglakat elkészítésének és megoldásának lépéseivel.

A tárlatot egy videófelvétel egészíti ki, melyben Szentiványi Tibor játék és kreativitás kapcsolatát vizsgáló előadásából lehet részleteket meghallgatni.

A kiállítást rendezte: Németh Nóra
Szakértő: Gál Péter

A kiállítás létrehozását támogatta a Szentiványi család és a Typotex Kiadó.


A kiállításmegnyitó Facebook eseménye

 

 

Borítóképen:

Szentiványi Tibor a logikai játékok rajongóinak éves nemzetközi találkozóján (USA, Seattle, 1994)