EN facebook

Global Climate Strike March 19th 2021 - Akciónap a klímavédelemért - Felhívás

KLÍMAVÉDELEM

2021-03-17 16:00

A kulturális örökségünk védelme túlmutat azon, hogy kizárólagosan épületekben gondolkodjunk, ha védelemről van szó. Természetesen fontos, hogy megőrizzük az évszázadok épített örökségét is, de éppen olyan fontos, hogy az azt körbevevő környezetre is éppen olyan gondot fordítsunk. Az Europeana klímavédelmi csoportja elkötelezett amellett, hogy a kulturális szektor szereplői is egyre nagyobb részt vállaljanak a minket körbeölelő természet védelmére.

 

2018-ban indult el a Fridays for Future mozgalom Greta Thunberg javaslatára, buzdítva a világon élő fiatalokat, hogy vegyenek aktívan részt a klímavédelemben. 2021. március 19-én, pénteken egy webinárium formájában mutatják be azt az akciótérképet, amely segít kapcsolatot teremteni egymással és könnyebben megoszthatóvá válnak a törekvések. Öt pont és öt színkód segíti az intézményeket a „besorolásukban”, attól függően, hogy mekkora mértékben tudnak részt venni a kezdeményezésben.

 

Ezek a következők:


1. Cselekvésre buzdítás – Mit tehet valaki önálló klímaaktivistaként
2. Informálás – Legyenek a témában kiállítások, dokumentumfilmek, szemináriumok, művészeti akciók
3. Vitakör – Legyenek workshopok, ahol lehetőség van a témát megvitatni
4. Küldetéstudat változtatások- Fenntarthatósági audit, megújuló energiaforrások használata, digitális lábnyom, zöld események, zöldebb munkahelyi étkezés
5. Támogatás – A részt vevő intézmények adjanak hangot a támogatóik (látogatóik) felé, hogy nem lehet elhanyagolni a környezetünket

 

A webináriumon egy regisztrációt követően lehet részt venni. További információ ezen a linken érhető el! 

 

A Fridays for Future-hoz kapcsolódik szintén az a globális mozgalommá növekvő kezdeményezés is, amely a Museums for Future elnevezést kapta. Békés „csatába” hívva a közgyűjteményi és kulturális örökség vonalán dolgozókat, hogy együtt tegyenek a bolygót súlyosan érintő klímakatasztrófák csökkentésére. Magukénak vallják a Fridays of Future alapelveit és értékrendszerét, bízva abban, hogy ezeket nem csak online platformokon lesz lehetőség megvitatni, hanem élőben is. Elkötelezettek a párizsi klímaegyezmény azon pontja mellett, hogy sikerüljön elérni, hogy 1.5°C fokkal csökkenjen a globális felmelegedés. A kezdeményezés nyitott mindenki számára, akik osztoznak az elérni kívánt célok teljesítésében, az adott ország viszonylatában.


Az esemény hívószava továbbá a #NoMoreEmptyPromises, azaz ne legyen több üres ígéret, hanem legyenek valódi törekvések.

 

Ehhez kapcsolódik a Yorksire Museum felhívása is. A tavalyi év folyamán indították el a Twitter csatornájukon a #CuratorBattle hashtaget. A vírushelyzet miatti le- és bezárásokra reagáltak ezzel a felhívásukkal. A múzeum kurátorai sem gondolták volna, hogy ekkora befolyással bír majd a közösségi média felületükre, hogy még nagyobb körben tudják a látogatóikat elérni. Az emberek elkezdtek beszélni és új ismereteket szerezni az által, hogy egy-egy téma köré (vicces, vagy meghökkentő) csoportosítva a világ számos tájáról ismerhettek meg új múzeumokat és gyűjteményeket.

 

Az eseményhez kapcsolódva és egy kis humort is belecsempészve a #CuratorBattle csapata a #biggestmouth hashtaget adta meg felhívásként az intézmények számára. Március 19-én arra hívják az intézményeket, hogy posztolják a leglátványosabb, legnagyobb szájat ábrázoló műtárgyat a gyűjteményükből  (viccesen utalva rá, hogy ne csak a szánk legyen nagy, hanem történjenek is konkrét lépések a kllmáért). Természetesen egyénileg is lehet csatlakozni az eseményhez, böngésszünk bátran a múzeumok honlapján, akár korábban készült fotókat is elő lehet keresni, amire jó visszaemlékezni és talán a várakozást is segíti, hogy újra múzeumba mehessünk.

 

 

Forrás: pro.europeana.eu

felhívás, muzeológia, #muzeumokajovoert, tárgy, természet
2020-04-20 18:00
felhívás, képzés, #muzeumokajovoert, műhely, természet
2020-09-14 20:00
Beporzók napja, #muzeumokajovoert, természet, természettudomány
2021-03-05 16:30