EN facebook

Finisszázs // Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-11-29 19:00
December 2-án rendhagyó módon, sétával, kurátori tárlatvezetéssel és közös olvasással búcsúzik a Petőfi Irodalmi Múzeum az Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című kiállítástól. A tárlat  egyetlen irodalmi mű világán keresztül mutatja be a száz évvel ezelőtti korszakot, és idézi fel Trianon emlékezetét: a történelmi hátteret, a máig velünk élő legendákat és tényeket, a regény keletkezéstörténetét, az alkotásmód sajátosságait, az író szerepvállalásait és útkeresését a történelem szédületében. 

 

 
Program
 
15:00: „Csupa szeszélyes sík"
Séta Kosztolányi Dezső fiatalkorának helyszínein
 
Kosztolányi Dezső fiatalságának éveit és szövegeit idézik meg zenészek és színészek a sétánk során. Egy olyan fiatalemberét, aki az Édes Anna című regény bohémül felelőtlen Jancsi úrfijához hasonlóan élte át a város zaját és zenéjét. Ellátogatunk ahhoz az épülethez, ahol együtt bérelt szobát unokatestvérével, a Csáth Géza néven ismert íróval, aki orvostanhallgató volt ekkor. Bejárhatjuk azt a városrészt, ahol megérezte az Üllői úti fák édes illatát. A séta végén visszatérünk a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol kurátori tárlatvezetéssel folytatódik a záróesemény.
 
Rossz idő esezén a séta helyett egy különleges időutazásra invitálják a résztvevőket!
A sétára regisztrálni muzeumped@pim.hu címen lehet. 
 
 
 
16:00: „Lesz itt tánc, méltóságos uram, lesz most itt tánc.
Kurátori tárlatvezetés az Édes Anna / Kosztolányi / Trianon100 című kiállításban
 
Parádi Andrea, a kiállítás kurátora vezeti a résztvevőket végig a tárlaton, ahol különleges kísérőkként szegődnek mellénk táncművészek, hogy a fikció és valóság rétegeiben barangolva találjanak utat a - társadalmunkat mai napig is determináló - múltba. Hogyan határozza meg az egyént a közösség, a közösséget az egyén sorsa? - erre és más izgalmas kérdésekre keressük a választ.
A tárlatvezetést követően pedig egy közös alkotásra invitálunk minden látogatót, hogy saját olvasói élményeinket helyezhessük el egy különleges térben.
 
 
17:30: „... ami tele van élettel"
Közösségi szöveginstalláció a múzeumpedagógiai térben
 
Az Édes Anna kiállítás látogatását követően arra invitálunk mindenkit, hogy üljön le velünk olvasni és beszélgetni a tárlat végén található múzeumpedagógiai térbe. A kihelyezett könyveket lapozva keressen olyan mondatokat, amelyeket szívesen kiemelne, felnagyítana és elhelyezne itt, a múzeumban. Minden résztvevőt arra kérünk, hogy a kihelyezett installációt egészítse ki a saját szövegrészletével. Mielőtt a kiállítás bezár és letesszük a kezünkben lévő tárgyakat, még hagyjunk közösen nyomot.
 
„Anna letette a fakanalat, eltűnődött, mint aki valami tartalmasat olvas, ami tele van élettel.”
 
Közreműködik:
Fekete Ágnes színművész
Ertl Zsombor színművész
Laza Tímea táncművész
Horváth Attila táncművész
Bíró Szabolcs (Maszkura) tangóharmonikás
 
emlékezet, gyűjtemény, irodalom, látogató, programajánló
2021-11-25 20:00
felhívás, film, irodalom, műhely, pályázat
2021-11-19 07:00