EN facebook

Filatélia mint történeti forrás

TÉMA

2024-05-17 07:00

A németországi Hechingen és Hódmezővásárhely 30 éves testvérvárosi kapcsolatának állít emléket a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum emeleti négy termében rendezett filatéliai kiállítás. Az érdeklődők 2024. május 30-ig tekinthetik meg a tárlatot, hétfő kivételével minden nap 10 órától 17 óráig, de május 18-án tárlatvezetésen is részt vehetnek!

 

A megmutatott bélyegeken, képeslapokon, postatörténeti dokumentumokon keresztül megelevenedik a történelem és képzeletbeli utazásra invitálja a látogatót. Három fontos évforduló inspirálta a tárlat létrejöttét: Hechingen és Hódmezővásárhely között 30 évvel ezelőtt létesített testvérvárosi kapcsolat, a 65. születésnapját ünneplő Hechingeni Bélyegbarátok Egyesülete és Hódmezővásárhely első postahivatalának 175 évvel ezelőtti megnyitása. E hármasból született egy csoda, mely bemutatja a két város Hechingen és Hódmezővásárhely történelmét a filatélián keresztül.

 

A termeket úgy alakították ki, hogy a falak egyik oldalán az egyik, míg másik oldalán a másik városhoz kapcsolódó gyűjteményeket láthatják a nézelődők. A gyűjtés már nagyon régre vezethető vissza, mely határokon átívelve is összeköti az embereket és közös célokat hoz létre.

 

A kiállított anyagok a filatélia egészében részekre tagolhatók és több területet ismerhet meg a látogató.

 

A régész-muzeológus Csányi Viktor is a filatélia szerelmese. Munkájában és a hobbijában is örökségünk feltárásával, bemutatásával foglalkozik. A bélyeggyűjtés és ez a kiállítás lehetővé teszi egy helyen a különböző országok kincseinek bemutatását. A bélyegeken megjelenített, az adott ország örökségét képező leletek megmutatják, hogy az identitás milyen fontos és a múlt milyen alapot jelent a jövőre nézve minden nemzet számára. Magyarország régészeti értékei mellett megtalálható, számos külföldi múzeum kincse és Európa régészeti hagyatékára is kitekintést kap a szemlélő.

 

Csányi Viktor gyűjteménye (Fotó: Selmeczi-Tóth Andrea)

 

Régészet, magyar bélyegsorozat 1987-ből (Fotó: Selmeczi-Tóth Andrea)

 

Reiner Kornfeld a hechingeni területen egykor élő rómaiak jelenlétéről gyűjtött össze jelentős anyagot, melyekkel már többször vett részt kiállításokon.

 

Reiner Kornfeld gyűjteménye (Fotó: Selmeczi-Tóth Andrea)

 

Csatlós Árpádné gyűjteményéből megismerheti a látogató a fiókpostákat, melyekből az országban csak hét működött, közülük az egyik Hódmezővásárhelyen. Mindemellett a külterületi postákat is felfedezhetjük, ami azért is különleges pillanat, mert az ezt bemutató anyag ez idáig nem volt látható. Hódmezővásárhely nagy közigazgatási területe miatt számos szolgáltató hely a városon kívül helyezkedett el, részben a nagy kiterjedésű területen található tanyák miatt. Olyan különleges és ritka darabok kerültek be a múzeum gyűjteményébe, mely méltó a 175 évvel ezelőtt nyílt első postahivatalról való megemlékezéshez.

 

Dieter Blessing gyűjteménye ugyancsak feledhetetlen: tárgyai tolmácsolásában ismerhetik meg az érdeklődők Hechingen postatörténetét, mely közel 114 évet foglal össze. Hechingen látképe elképzelhetetlen lenne a Hohenzollerek vára nélkül. A város és e kastély változásait és szépségeit mutatja be Thomas Mayer az általa összegyűjtött képeslapokkal. Hódmezővásárhelyen 1898 tavaszán bocsátották ki az első képeslevelezőlapokat, amelyek gyűjtése az idők folyamán igen kedvelt hobbivá vált. A tárlaton Makó Imre képeslapgyűjteményéből több mint félszáz darab látható, amelyeken keresztül az érdeklődők megismerhetik Hódmezővásárhely még meglévő és már rég lebontott jellegzetes épületeit.

 

Képeslap, Hechingen, Hohenzollerek vára 1955. (Fotó: Selmeczi-Tóth Andrea)

 

 

A Kossuth tér új arca. A Városháza (Fotó: Selmeczi-Tóth Andrea)

 

A két város filatéliai életének két fontos szereplője Csatlós Árpádné és Thomas Mayer. Mindkettőjük szenvedélyes gyűjtő és a város bélyeggyűjtő körének lelkes szervezői.

 

A bélyeggyűjtő körök tevékenységét, életét, a bélyeggyűjtés változásait bélyegeken, emléklapokon, küldeményeken keresztül ismerheti meg a szemlélő.

 

A filatéliai különlegességeket is felsorakoztató kiállítás 2024. május 30-áig tekinthető meg Hódmezővásárhelyen a Tornyai János Múzeumban, majd júliusban Hechingenben.

 

Hódmezővásárhely-Hechingen filatéliai kiállítás megnyitó (Fotó: Elek András)

 

Hódmezővásárhely-Hechingen filatélia csoportkép (Fotó: Elek András)

 

 

A szerző a Múzeumpedagógiai szaktanácsadó Szakirányú továbbképzés (ELTE PPK) hallgatójaként készítette a cikket.

Hasonló cikkek itt érhetők el!!!

Egyetemisták a múzeumról, gyűjtemény, látogató, programajánló, téma
2024-04-26 19:00
Egyetemisták a múzeumról, emlékezet, fénykép, gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató
2024-02-19 19:00
Egyetemisták a múzeumról, emlékezet, gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató
2024-02-07 07:00