EN facebook

Felhívás: Múzeumok Őszi Fesztiválja 2021

FELHÍVÁS

Felhívás működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények részére. 2021-ben is megszervezzük az évről-évre egyre nagyobb népszerűségre szert tevő Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek idei jelmondata: Múzeumi harmónia. Az országos rendezvénysorozatot szeptember 27-e és november 11-e között tartjuk. Szeretnénk, ha intézménye ezúttal is részese lenne az eseményeknek, és programjaival színesítené a széleskörű múzeumi kínálatot.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei célja rávilágítani arra, hogy a múzeumok miként tudnak a testi – lelki egyensúly egységének a létrejöttéhez hozzájárulni. Erre az összhangra, vagyis a „jóllétre” utal a „múzeumi harmónia”. Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja a zenét hívja segítségül a közös öröm kifejezésére. Ennek apropóját több 2021-re eső jubileumi évforduló is adja. Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100., Bartók Béla születésének 140., Egressy Béni halálának 170. évfordulója, valamint az október 1-re eső Zene világnapja is alkalmat ad a zenei rendezvényeknek, például zenés tárlatvezetéseknek, múzeumi helyszíneken megtartott kamarazenei, szabadtéri, illetve online koncerteknek, hangversenyeknek. A téma felvezetésére országos kampányt indítunk, amelyben közös örömzenélésre kérjük a múzeumok munkatársait. Ehhez a gondolatmenethez illesztjük hozzá a turisztikát is. Bárhová is utazunk, szinte mindenhol találhatunk olyan múzeumokat, ahová érdemes betérni. Ezért az idei másik célunk felhívni a figyelmet arra is, hogy a nyaralás során nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújthat egy-egy múzeum felkeresése.

 

 

Az öt, a korábbi évekből megtartott témakör mellé három új és egy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát ajánlunk 2021-ben. Az egyik újdonság a kiemelt tematika, a Többszólamú múzeum. A másik új téma a Múzeumi kulisszatitkok, a korábbi Pincétől a padlásig elemeit is tartalmazza, de annál jóval tágabb, sokrétűbb bepillantást enged a múzeum életébe. A harmadik pedig az elsősorban a pandémia alatt a frontvonalban dolgozók iránti tisztelet és köszönet kifejezésére létrehozott, a Tiétek is a múzeum! című tematika. A megújított 16+-os témakör ebben az évben, az A zene szárnyán kiegészítést kapta. Mindezek mellett idén is lehetőség nyílik kapcsolódni az Utazó Múzeum, a Múzeumi Őszbúcsúztató – Engedd el magad! (kibővített tartalommal, felnőtteknek szóló programlehetőségekkel) tematikákhoz. A Múzeumi szünetelő, valamint a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! szintén részét képezi a fesztivál kínálatának.

 

A témakörök részletes leírása a rendezvény hivatalos honlapján olvasható, a Tematikák linkre kattintva.

 

Javasoljuk az intézményeknek, úgy állítsák össze kínálatukat, hogy abban digitális formában is elérhető programok is szerepeljenek, ezáltal biztosítva a kultúrához való minél szélesebb körű hozzáférést.

 

 

Regisztráció, jelentkezés és a programtervezet megadásának határideje: 2021. július 12.

 

Regisztrációs felület

 

 

A bírálat és annak eredményéről a kiértesítés terveink szerint 2021. július végéig megtörténik.

 

Kérjük a jelentkezéshez benyújtani az intézményvezető által aláírt részvételi szándéknyilatkozatot, amely itt tölthető le. A kitöltött, aláírt szándéknyilatkozatot eredeti formában, postai úton is kérjük megküldeni Rudolf Eszter részére, (Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, 2001 Szentendre, Pf. 63). A postára adási határidő: 2021. július 12. (postai bélyegző), a szándéknyilatkozat beszkennelt változatát kérjük feltölteni a regisztrációs felületre 2021. július 12. 23:59-ig.

 

Figyelem! Csak a regisztrált résztvevőknek tudjuk biztosítani a megjelenést a központi kommunikációban (pl. a rendezvény honlapján)!

 

Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban további kérdéseik vagy észrevételeik vannak, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátoraival az alábbi elérhetőségeken: oszifesztival@skanzen.hu e-mail címen, vagy a +36 30 523 9427 telefonszámon (hétköznap 9-től 16 óráig).

 

Szíves figyelmébe ajánljuk a 2020-as Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatói kérdőíveinek értékelését, amelyet a mokk.skanzen.hu weboldal Tudástárában olvashatnak!

 

 

További információ: mokk.skanzen.hu

képzés, muzeológia, múzeumandragógia, műhely, örökségvédelem
2021-07-13 14:00
felhívás, képzés, műhely, szervezet
2021-06-03 11:00
felhívás, muzeológia, műhely
2021-03-28 07:00