EN facebook

FELHÍVÁS - Elindult a 2023-as tavaszi múzeumandragógiai konferencia oldala, előadók jelentkezését várja a Pulszky Társaság

FELHÍVÁS

Múzeumi tükröződés: társadalom és környezet/Museum reflection: society and environment címmel rendezi meg a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület jubileumi, X. Országos és VI. Nemzetközi Múzeumadragógiai Konferenciáját Miskolcon. A 2023. május 8–9. között zajló program célja a múzeumok és a strukturált társadalom viszonyrendszerének újabb áttekintése a társadalmi-gazdasági beágyazottság és a környezeti-természeti változások összefüggésében.

 

Néhány elvi, alapvetésül szánt plenáris előadást követően hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat bemutató kiscsoportos, szekciókba szervezett műhelymunka, valamint egy angol nyelvű nemzetközi szekció keretében tudásmegosztást és kompetenciafejlesztő munkát tervezünk.

 

Ehhez kiváló terepnek ígérkezik a konferencia idejére megújult és közben is formálódó miskolci múzeumi világ: a tavaly megnyílt új állandó kiállítás a lillafüredi Herman Ottó Emlékházban, a 10 éves Pannon-tenger Múzeum természettudományos kínálata, és a Miskolci Galéria sokszínű hálózatának kortárs művészeti programja. A jubileumi összejövetel arra is alkalmas lesz, hogy – szerény ünnepi keretek mellett – számvetést készítsünk a 2009-ben innen indult hazai múzeumandragógia mozgalom eredményeiről és további feladatairól.

 

A muzeális közgyűjteményi területen kívül a felsőoktatás komplexitásra törekvő, különféle irányultságú neveléstudományi műhelyeiből és örökségturizmus szakterületekről érkeznek szakértők, akiknek elméleti kutatásai és gyakorlati tevékenysége kapcsolódik a konferencia alaptémáihoz: Múzeum és társadalmi-gazdasági környezet; Kulturális tudatformálás tartalmai és eszközei felnőttkorban; Múzeum és ökoturizmus; Múzeum és természet, „zöld múzeum”.

 

A szervezők törekvése, hogy a konferencia résztvevői minél aktívabban legyenek alkotó részesei a szekciókban folyó munkáknak, így öt témakörben várjuk a jó gyakorlatok bemutatására vállalkozók jelentkezését maximum 10 perces prezentációval, illetve 8 perces villámbemutatóval.

 

 

Szekciók:

 

Ipari örökség, fenntarthatóság, városi lét. Múzeumi és közösségi lehetőségek posztindusztriális környezetben (vezeti: Nagy Magdolna)

 

Museum learning and the socio-economic environment (chair: Zsuzsa Koltai)

 

Kortárs képzőművészet, kortárs grafika: társadalmi beágyazódás, hatások, környezet, közönség (vezeti: Kónya Ábel)

 

Petőfi 200 – Kortárs reflexiók a tradíciók függvényében (vezeti: Mikita Gábor)

 

Művészet és hely – Az alkotói lét terei, otthon a világban (vezeti: Kákóczki András)

 

Múzeum és környezet. Szempontok a „zöld múzeum” kritériumrendszeréhez (vezeti: Vásárhelyi Tamás)

 

 

A jó gyakorlatok szinopszisát 1500–2000 karakterben a pt.mandrakonf@gmail.com címre várják a szervezők, az előadó nevének, titulusának és munkahelyének feltüntetését, valamint telefonos és e-mailes elérhetőségének megadásával.

 

Elektronikusan ezen az űrlapon lehetséges jelentkezni.

 

 

Jelentkezési határidő: 2023. április 16.

 

 

A szervezők fenntartják a jogot, hogy a jelentkezők közül a szinopszis alapján válogassák ki a konferencia előadóit.A konferencián elhangzó előadásokból egy válogatott publikáció megjelentetését tervezzük.

 

 

A konferencia részvételi díja 15.000- Ft; a programba bekerülő előadók, illetve a Pulszky Társaság érvényes kártyával rendelkező tagjai számára kedvezményesen 12.000- Ft.

 

 

Részletes felhívás a jelentkezéshez magyar nyelven itt,

 

a nemzetközi szekcióba szóló angol felhívás itt található!

 


További részletek a konferencia oldalán a Pulszky Társaság honlapján!

 

 

konferencia, múzeumandragógia, Pulszky Társaság
2018-05-26 17:30
Az év múzeuma, gyűjtemény, muzeológia, múzeumtörténet, Pulszky Társaság, természet
2020-10-04 07:00
múzeumandragógia, műhely, Pulszky Társaság, tanulás, virtuális
2021-01-05 07:00