EN facebook

Beszámoló a 2018-as Múzeumandragógiai Konferenciáról

KONFERENCIA

2018-05-26 17:30

Május 7–8-án került sor a Pulszky Társaság és a Kecskeméti Katona József Múzeum közös szervezésében a VII. Országos és III. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferenciára.  Az esemény az NKA Közgyűjteményi Kollégiuma, valamint számos egyéb szakmai szervezet és intézmény támogatásával valósult meg.

 

Május 7-én, hétfőn 10:45-kor kezdődött a konferencia a Cifrapalotában. A megnyitón köszöntőt mondott Kriston Vízi József, a konferencia programigazgatója, Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója, Deme Péter, a Pulszky Társaság- Magyar Múzeumi Egyesület elnöke, valamint Kecskemét városvezetésének megbízásából Sárközy István, az értékmegőrzési bizottság tagja.  Ezt követően került sor a plenáris előadásokra, amelyeket Németh Balázs, Margherita Sani és Kárpáti Andrea tartottak (www.youtube.com).

Mindhárom prezentáció a múzeumandragógia megítélését és aktuális kérdéseit feszegette. Németh Balázs történetileg építette fel az andragógia fejlődését és ismertette beszivárgását az oktatáspolitikába. Margherita Sani a tanulási stílusokról szóló elméleti bevezetése után az épített kulturális örökség és a múzeumandragógia kapcsolatát boncolgatta, Kárpáti Andrea azokra a technikákra, kommunikációs csatornákra és egyéb lehetőségekre igyekezett rámutatni, amelyekkel becsábíthatjuk a fiatal felnőtteket a múzeumba.

 

Az ebéd előtti közös program egy kerekasztal-beszélgetéssel fejeződött be, amely a múzeumi attrakciók létjogosultságát és szükségességét járta körül. A beszélgetés résztvevői Berecz Mátyás, ifj. Bozsó János, Kemecsi Lajos és Puczkó László voltak, a moderátor szerepét Németh Ádám látta el.

 

 

Az első nap szekciói hat helyszínen zajlottak: a Cifrapalotában, a Leskowsky hangszergyűjteményben, a Tudomány és Művészetek Házában (az egykori zsinagóga épületében), a Ráday Múzeumban, a Katona József Emlékházban és a Bozsó Gyűjteményben. Változatos, szerteágazó témák ütötték fel fejüket mindenhol, legyen szó akár múzeumi gyűjtemények, kiállítások interpretálásáról, kulturális intézmények közötti együttműködésről, felnőtt vagy közösségi tanulásról, múzeumi digitális technikákról, irodalmi örökségről, múzeumok és turizmus kapcsolatáról.

Egy-egy helyszínen egy-egy adott tematika jelent meg, így például felnőtt-és közösségi tanulásról a Tudomány és Művészetek Házában, múzeumi digitális technikákról és kiállítás-értékelésről a Ráday Múzeumban, irodalmi örökségről a Katona József Emlékházban volt szó. Az este végén került sor a Bács-Kiskun megyei Bugacon végzett régészeti feltárásról szóló, közel 30 perces film levetítésére és a hozzá kapcsolódó beszélgetésre az alkotókkal. A programot szintén nagy érdeklődés fogadta.

 

 

Másnap reggel Lakitelken folytatódott a program, ahol elsőként Rosta Szabolcs vezetésével régészeti sétát tettünk a helyszínen található egykori Árpád-kori templom feltárt romjainál. A felfedező séta után egy izgalmas élő történelem programmal ismerkedhettünk meg, egy 1607-es egri piaci jelenet részeseivé válhattunk, ezen keresztül figyelhettük meg a régi szokásokat, öltözeteket, a piac hangulatát. Ezt követően az Archeológiai és Művészettörténeti Központ (Archeum) konferenciatermében ismét előadások következtek, ahol közösen hallgattunk prezentációt Bács-Kiskun megye értékeiről.Végül két szekcióban folytatódtak az előadások a múzeumi kiegészítő tevékenységekről, a múzeumon kívüli szervezett programlehetőségekről , illetve volt egy történelemmel foglalkozó szekció és egy interpretációs workshop is. Kis csoportokban a szomszédos Harminczházas Pálinkavárosban interaktív, jó hangulatú tárlatvezetésen, vezetett sétával ért véget a program (www.eletsoja.blog.hu).

 

További képek, információk, hírek: www.facebook.com/ptmandra

Fotók: Kriston Vízi Józef, Antal József

 

felhívás, konferencia, téma
2018-05-09 08:34
látogató, múzeumpedagógia, téma
2018-02-08 14:00