EN facebook

Falusi olimpia a Skanzenben – 2024. június 8.

PROGRAMAJÁNLÓ

Olimpiai tízpróba, családmozgató játékok, egészségsziget 2024. június 8-án a szentendrei Skanzenben. A párizsi olimpia évében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum is kapcsolódik a világ legnagyobb sporteseményéhez, az esemény vendégei lesznek Kökény Beatrix olimpiai ezüstérmes kézilabdázó és Imre Géza vívó.

 

A Skanzen Falusi olimpia programja során különleges népi versengések részesei lehetnek a látogatók június 8-án. A Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszéke által összeállított próbák során falusi olimpikonokat keres a múzeum, akiknek a díjakat olimpiai bajnok sportolóink, Kökény Beatrix és Imre Géza adja át. A szentendrei Egészségfejlesztési Iroda munkatársai pedig egészségi állapotunkat mérik fel.

 

Szénahordás saroglyán, petrencés rúd kitartása, liszteszsák cipelése. Ezek a megmérettetések a legényavatások próbái voltak a hagyományos paraszti kultúrában. A családmozgató játékok során, mint a Skanzenben mindig: úgy bővíthetjük tudásunkat, hogy közben szórakozunk. Először megtudhatjuk, mi az a saroglya, a lajtorja vagy épp a nyiktámasz, hogy utána nekifoghassunk a megmérettetésnek. Tízből 5 feladat teljesítése után már jár a „falusi olimpikon” kitűző.

 

 

A Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszékének szakemberei és diákjai által összeállított olimpiai tízpróba során stadionfutásban, medicinlabda cipelésben, súlylökésben és még további feladatokban próbálhatják ki magukat a résztvevők.

 

Az Egészségszigeten pedig a szentendrei Egészségfejlesztési Iroda prevenciós mérésein mérhetik fel egészségi állapotukat a Skanzenbe látogatók. Ezen a helyszínen az idősebb korosztály számára ajánlott gyalogló verseny mellett vezetett relaxáción, testösszetétel és véroxigén mérésen lehet részt venni.

 

A Skanzen programja szeretné tudatosítani az emberekben a testmozgás, a sportolás fontosságát, hogy a kikapcsolódás és rekreáció ezen formája – akár játékos formában - a fiatalok és idősebbek hétköznapjainak részévé váljon. A Skanzen különleges természeti környezete gyönyörű hátteret kínál az egész napos egészségtudatos programoknak.

 

 

gyűjtemény, interjú, kortárs, téma
2023-05-01 19:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, programajánló, téma, természet
2024-03-15 07:00
Egyetemisták a múzeumról, interjú, múzeumandragógia, műhely
2024-05-27 19:00