EN facebook

Csűr-képek címmel nyílt kiállítás a Skanzenben

KIÁLLÍTÁS

Horváth Levente erdélyi festőművész képeit bemutató kiállítás idén március 15-től tekinthető meg a Skanzen Galériában.

 

A Kolozsvár melletti Zsobokon élő és alkotó Horváth Levente szoros kapcsolatban áll a természettel és az épített örökséggel. Kísérletező típus, aki egy-egy sorozattal éveken keresztül próbálkozik. Legutóbbi sorozatának, a Skanzen Galériában most kiállított munkáinak, a csűr a témája. Egy fotódokumentációra építkeznek festményei, a művész absztrakt csűrképeit adta a gazdák kezébe, akik ezzel álltak „modellt” saját csűrjeikben. Az így született festményeken a figura, az ember, a szellem belekerül a térbe. Így lesz csűr a csűrben: átváltozás a jelen és a múlt között, összekötő létra a múlt – jelen – jövő között.

 

A csűrökben benne van a múlt, benne van a jelen és hordozza jövőjüket is. Nincs két egyforma csűr, még akkor sem, ha első látásra oly hasonlóak is. Megmutatkozik bennük a gazda egyedisége és leleményessége. Ugyanígy nincs egyforma csűr Horváth Levente képein sem. Itt azonban már nemcsak a táj és a gazda egyedisége jelenik meg, hanem az alkotó ember belső világának sokszínűsége is. Az alkotó szinte egyesül a témával, az önmagát megmutatni vágyó, a természetben élő és alkotó, állandóan fejlődni és harmóniára törekvő emberrel. Horváth Levente képei egyszerre keresik a láthatót és a láthatatlant.

 

2022, Jenő bácsinál

olaj-vászon, 60x80cm

 

A Skanzen Galéria az elmúlt két évtizedben mintegy negyven kortárs képzőművészeti kiállításnak adott otthont. Ezt a hagyományt folytatja a múzeum most nyíló tárlata is, amely 2024. június 2-ig tekinthető meg a Skanzen irodaépületében (2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.) található Skanzen Galériában a múzeum nyitvatartási idejében.

 

A kiállítás kurátora dr. Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatóhelyettese.

 

 

Borítóképen:

2022, Rézi Ilus (részlet)

olaj-vászon, 110x150cm

gyűjtemény, interjú, kortárs, téma
2023-05-01 19:00
látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, néprajz, örökségvédelem, programajánló
2024-03-12 07:00
muzeológia, MúzeumTrip, néprajz, tárgy, természet, történelem
2020-04-17 20:00