EN facebook

Első alkalommal nyerte el „Az Év Tájháza” díjat határon túli tájház

ELISMERÉS

2021-10-13 07:00

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2021. október 7. és 8. között Budaörsön tartotta XVIII. Országos Szakmai Konferenciáját és Találkozóját. Az Összetartozunk - A nemzetiségek és a népességcsere megjelenítési formái a tájházakban címmel rendezett konferencia tematikáját a házigazda település, Budaörs múltjához, jelenéhez igazította a Tájházszövetség. A konferencia napján, pénteken került sor „Az Év Tájháza” díj átadására, amelyet először nyert határon túli tájház. A díjat 2021-ben a Nagyberegi Tájház érdemelt ki. Az elismerést dr. Bereczki Ibolya elnöktől, Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnöktől és Mucsi Gézától, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága munkatársától vehették át a díjazottak.

 

A kárpátaljai tájház kiemelkedő szerepet játszik a térség kulturális életében, az „élő tájház” nagyszerű példája.


A Nagyberegi Tájházat 2013. február 15-én avatták fel. Fenntartója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, programjait a Pro Cultura Subcarpathica szervezi. A tájház és a hozzá tartozó gazdasági épületek megfelelő helyszínt biztosítanak a programok lebonyolításához, legyen szó akár táncházról, kézműves foglalkozásról, népi játékról vagy hagyományos kenyérsütésről. A beregi szőttes készítése kihagyhatatlan a tájház foglalkozásai közül, ennek megfelelően a kamra szövőházként funkcionál. A vászonkészítésre és a fonásra szánt alkalmakon a technikák elsajátítása mellett fontos szerep jut a közösségépítésnek és a tapasztalatcserének.

 

 


A tájház sokszínű tevékenységének kiváló példája, hogy az elmúlt év során nagy sikerrel tartottak múzeumpedagógiai foglalkozásokat ukrán és orosz anyanyelvű diákoknak. Erről egy publikáció is készült „A néprajzi ismeretek átadásának lehetőségei a magyar, mint idegen nyelv órákon a Nagyberegi Tájház múzeumpedagógiai foglalkozásainak példáján” címmel.

 

 

A tájháznak egy 1898-ban épült parasztház ad otthont. A három helyiségből álló házhoz egy kamra tartozik, valamint a kemencének helyet adó ,,sütő" és egy szín. Az udvart egy keresztcsűr választja el a kerttől. A tájház kertjében található a szintén a főiskola kötelékébe tartozó Szikura József Botanikus Kert, ahol több mint 500 növényfaj látható.

 

 

A Nagyberegi Tájházban heti egy alkalommal hagyományőrző kézműves foglalkozásokat tartanak. A programok az iskolai tanévhez igazodva ősszel kezdődnek egy szüreti rendezvénnyel és tavasz végén, nyár elején zárulnak egy pünkösdi foglalkozással. A foglalkozásokat szakavatott kézművesek vezetik.

 


A tájház programjairól a Kárpátalja.ma internetes hírportál kulturális rovatában, illetve a tájház közösségi oldalán () rendszeresen tájékoztatják az érdeklődőket.


Végezetül egy idézet a tájház vendégkönyvéből, amely a Nagyberegi Tájház kiváló munkáját is tükrözi:


„A hagyományaink emlékeztetnek rá, hogy kik vagyunk.”

 

 

díj, gyűjtemény, műhely, tájház, téma
2021-10-05 20:00
díj, műhely, örökségvédelem, tájház, természet
2021-05-31 16:00
múzeumpedagógia, néprajz, örökségvédelem, tájház, tanulás, természet
2021-02-01 07:00