EN facebook

A biharkeresztesi Csicsóka Tájház gazdái nyerték el az Év Tájházvezetője címet

ELISMERÉS

2021-05-31 16:00

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2021. május 28-án tartott online közgyűlésén Az Év Tájházvezetője elismerésben részesítette a biharkeresztesi Csicsóka Tájházat létrehozó és a hagyománytisztelet szellemében működtető Marosán családot, név szerint Marosán Györgyöt, feleségét: Juditot és lányukat: Grétát.

 

A Tájházszövetség elnöksége 2009-ben határozta el, hogy az „Év tájháza” kitüntető cím mellett az egyéni teljesítményt is díjazni kívánja, ezért a színvonalas, példamutató tájházvezetői munka elismerésére megalapította az „Év tájházvezetője” díjat, melyet évente egy alkalommal ad át. Az elnökség 2021-ben az ország keleti határszélén, Biharkeresztesenélő Marosáncsalád hagyományőrző munkáját ismerte el ilyen módon.

 

A család 2013-ban vásárolta meg azt a jellegzetes bihari portát, amelynek ékessége a nagyszülőktől, rokonoktól származó hagyatékkal szépen berendezett, tornácos lakóépület. Lépésről-lépésre, a helyi idős emberek tapasztalatát segítségül hívva, hagyományos módon újították meg a porta épületeit a lakóháztól a pincén és a gémeskúton át az ólakig. Az épületet 2017-ben az önkormányzat helyi védelem alá helyezte.

 

 

A család célja, hogy portájukon bemutassák a bihari gazdák hagyományos életmódját, ezért a gazdasági udvart őshonos állatokkal népesítették be. Megtalálható itt a fodros tollú lúd, a gyöngytyúk, a pulyka, a racka, a kecske és a szamár is. Az állományt folyamatosan fejlesztik a Debreceni Egyetem Génközpontja segítségével. A ház melletti veteményeskertben minden megtalálható, ami egy hagyományos parasztportán megtermett. A virágoskertbe régi fajtájú egynyári és évelő virágokat telepítettek, fűszerkertet is kialakítottak a ház mellett. A kerítés tövébe ültetett, az őszi virágzáskor élénk sárga virágával gyönyörködtető csicsóka pedig a ház névadója lett.

 

 

 

Virágoskert

 

A kezdetben saját kedvükre létrehozott házi "múzeum" iránt egyre többen kezdtek érdeklődni. Így 2015-ben csatlakoztak először a Tájházak Napja rendezvénysorozathoz és kitárták kapuikat az érdeklődők előtt, ezzel hagyományt teremtettek és ma már a település rangos eseményének számít a tavaszi kapunyitás.

 

Szívesen vesznek részt a megye többi tájházával közösen olyan rendezvényeken, ahol a cél a hagyományok éltetése, bemutatása. Találkozhattunk már a Csicsóka Tájházzal Biharkeresztesen a Bihar-Bihor Expón, Budapesten a Múzeumok Majálisán, Szentendrén a Hagyományaink Vendégségben programsorozaton, Nagyváradon a Magyar Kulturális Napokon is.

 

 

Kapcsolatuk a helyi római katolikus közösséggel példaértékű. 2019-ben portájuk utcafronti részén egy Csíksomlyón készült Mária szoborral emlékhelyet alakítottak ki, amelyet Gyümölcsoltó Boldogasszony napján meghitt szertartás keretében Dr. Dénes Zoltán címzetes kanonok szentelt fel. A hely azóta a Szent László zarándoklat emlékhelye is.

 

A 2020-2021-es esztendőben bár zárt kapuk mögött, de a Teleki Alapítvány jóvoltából a Népi Építészeti Programnak köszönhetően folytatódott a tájház felújítása: új nádtetőt kapott az épület, elkészült az elektromos hálózat korszerűsítése, a falazat javítása és meszelése.

 

Lelkes munkájuk gyümölcse sorra beérett. 2017-ben a Magyar Néprajzi Társaság Tradíció Gyűjtőpályázatára benyújtott munkájukat elismerésben részesítette. 2019-ben Biharkeresztes Város Kultúrájáért díjat adományozott a Marosán-házaspárnak. S most, megköszönve sokoldalú, a bihari térség értékeinek megőrzéséért, elkötelezett éltetéséért végzett munkájukat, méltán vehetik át a Tájházszövetség által adományozott Év Tájházvezetője elismerést.

 

 

További információkért szeretettel ajánljuk a Csicsóka Tájház közösségi oldalát!

 

díj, muzeológia, tájház, természet
2020-09-12 07:00
felhívás, gyűjtemény, műhely, örökségvédelem, tájház, természet
2021-05-19 07:00
múzeumpedagógia, néprajz, örökségvédelem, tájház, tanulás, természet
2021-02-01 07:00