EN facebook

Előre és vissza - Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum új szerzeményeiből (2000–2017)

KIÁLLÍTÁS-ELŐREJELZÉS

2017-07-05 08:10

A Ferenczy Múzeumi Centrum kollekciójának 1951 óta tartó gyarapítása módszeres gyűjtőmunka eredménye, de erről a folyamatról a közönség többnyire csak ritkán értesülhet.

 

A Ferenczy Múzeumi Centrum tekintélyes, mintegy tízezer darabos gyűjteményében a nagybányai alkotók művei ugyanúgy fellelhetők, mint, az abból kiváló neósok, a Nyolcak, az Európai Iskola, az École de Paris magyarjainak alkotásai, a hatvanas évek modern absztrakciója, a konstruktív törekvések, a szürrealizmus, a dada és ezek neoavantgárd, valamint mai friss változatai - amelyek már „szentendrei művészet” címszó alatt kerültek be a köztudatba.

 

A mostani kiállítás az elmúlt csaknem két évtized több száz új szerzeményéből válogatott. A kurátor igyekezett úgy szelektálni, hogy a művek a teljes gyűjtemény szerkezetének főbb vonalait illusztrálják: láthatóak festmények az Alapító Nyolcak alkotóitól, a Szentendrei művésztelep klasszikus éveiből, de számos mű reprezentálja a hatvanas évektől a helyi, ám országos jelentőségű konstruktív-geometrikus és figuratív spirituális irányzatokat, képviselteti magát a Vajda Lajos Stúdió művészete is. Ugyanakkor olyan különlegességeket is megcsodálhat a közönség, mint például a 19. századi ismeretlen orosz szerzőtől származó Kazányi Istenanya ikon, ami ajándékozás útján került a kollekcióba, és nem utolsó sorban olyan új iparművészeti tárgyakat is, amelyek ritkán kerülnek kiállításra.

 

 

 

 

 

 

Kurátor: Muladi Brigitta

 

ELŐRE ÉS VISSZA

 Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum új szerzeményeiből (2000–2017)

Ferenczy Múzeum, Barcsay és Szentendre Terem, 2017. július 7. – augusztus 15.

Megnyitó: 2017. július 7. csütörtök, 18 óra

 

 

 

fénykép, művészet, történelem
2017-06-19 00:00
beruházás, kiállítás, művészet
2017-07-04 09:00