EN facebook

Jártál már a felújított Vasarely Múzeumban?

MŰVÉSZET

2017-07-04 09:00

Egy éves felújítás után megújult épületben és újragondolt állandó kiállítással június 20-tól ismét látogatható a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeuma.

 

A budapesti Vasarely Múzeum gyűjteményét a művész a nyolcvanas évek elején adományozta a magyar államnak. Az óbudai Zichy-kastély épületében 1987-ben nyitotta meg kapuit a múzeum a közönség előtt. A több mint négyszáz ‒ egyedi és sokszorosított ‒ alkotást tartalmazó kollekció teljes áttekintést nyújt a művész életművéről a korai, még Magyarországon készült akadémikus rajzoktól és reklámgrafikáktól a hatvanas–hetvenes évekből származó op-art művekig és plasztikai munkákig.

 

 Harminc év elteltével most került először sor a megnyitása óta erősen leromlott épület teljes körű felújítására: a múzeum falait újraszigetelték, megújult az épület homlokzata, a tetőszerkezet egy része, a világítástechnika, a műtárgyraktár és a látogatói terek is korszerűbbé váltak.

 

 

Victor Vasarely: Az Ember, 1943
tempera, rétegelt lemez
© Vasarely Múzeum

 

 

A rekonstrukció egy éve alatt egy új állandó kiállítási koncepció is készült, így a 2017 júniusában megnyíló mintegy 150 műtárgyat bemutató tárlat új megvilágításba helyezi Victor Vasarely életművét. A művész pályáját bemutató öt szekció kiemelt részletességgel foglalkozik Vasarely Bortnyik Sándor Műhelyében töltött rövid, de meghatározó időszakával. Ez az iskola volt az alapja a későbbi párizsi éveknek és kiindulópontja a világhírnevet hozó op-art és kinetikus műalkotásoknak. A Bauhaus-elveken alapuló progresszív szellemiségű iskola dokumentumai révén a látogató betekinthet a művészt a budapesti iskolái alatt körülvevő multimediális közegbe is. Bortnyik Műhelyének építészeti elveken alapuló oktatását a mesterekre vonatkozó művészi dokumentáció – levelek, műalkotások, művészi források, Bortnyik hagyatékában fennmaradt bútorok – szemlélteti. A kiállítás különlegessége, hogy 13 sokszorosított grafika is látható abból a 118 darabos kollekcióból, amit Vasarely 1968-ban adományozott a Szépművészeti Múzeumnak. Ezeket a műveket utoljára 1969-ben láthatta kiállításon a közönség.

 

 A kiállítás Vasarely alkotómódszerét szemléltető művészi párhuzamokkal, szakkönyvekkel és optikai segédeszközökkel ismerteti meg a nézőkkel: a tárlaton bemutatjuk a művész által adományozott könyvtár köteteit, valamint az optikai módszerére rávilágító optikai és sokszorosító eszközöket.

Az újrarendezett állandó kiállítás kurátora: Imre Györgyi.

 

 A kiállítást kiegészíti egy egyedülálló virtuálisvalóság-élményen alapuló múzeumpedagógiai program, mely Vasarely műveit a lehető legközelebb hozza a látogatókhoz. A londoni székhelyű „Hack the Senses” csapat a kiállítótér két pontján állított fel interaktív élményállomásokat, melyek Vasarely világába kalauzolják az érdeklődőket.

 

 

 

Victor Vasarely: Stri-öt, 1979
akril, vászon

© Vasarely Múzeum

 

A múzeum a Vasarely-életmű tárgyi és szellemi kontextusát a múltban és a jövőben tematizáló kiállítóhely is, amely rendszeresen helyet ad különböző – kinetikus, geometrikus, színelméleti és média-művészeti – problémákra reflektáló kortárs időszaki tárlatoknak. Az új állandó kiállítás bemutatását követően nyílik majd az OSAS COME BACK című tárlat Maurer Dóra rendezésében, mely a tagok 2016-ban készült műveiből mutat be válogatást. A bemutató rávilágít a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület eleven művészi szemléletére, amely Victor Vasarely geometrikus-konkrét irányzatának folyamatosságát jelenti.