EN facebook

Élő történelem képzés. Kell ez nekünk?

KÉPZÉS

2021-10-11 07:00

Igen, mint egy falat kenyér. De nem a képzés miatt, hanem azért, mert szükség van a minőségi és hatékony tudásmegosztásra.
A múlt héten beszélgettem egy örökségi helyszín munkatársával, aki azt számolgatta, hogy közel két éve nem volt konferencián, nem találkozott más intézmények munkatársaival. Pedig rengeteg tudás és tapasztalat van itt-ott, amit sokkal könnyebb megtanulni másoktól, mint egyedül küszködni vele.

 

Azt gondolom, hogy a tapasztalatátadó fórumok lesznek a múzeumi szektor továbbélésének, erősödésének a kulcsai. Mi kell ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak működni ezek a fórumok?


Közösségszervezés, értékközvetítés, élmény.


Ez ismerős, ezeket szeretnénk adni a látogatóknak is – pont ezért nehéz talán ugyanezzel a hozzáállással szakmai eseményt szervezni.


Gondolj egy szakmai eseményre, amin részt vettél! Mennyire volt hatékony az esemény abban, hogy új szempontokat és módszereket ismerj meg, hogy új kapcsolatokra tegyél szert vagy választ kapj a kérdéseidre?
Azt hiszem, ebben még van hova fejlődnünk.


Hatalmas szó, hogy az utóbbi másfél évben is voltak szakmai események, workshopok, de nem csak az országos konferenciákra gondolok. Sőt: helyi és regionális együttműködésekre, téma mentén szerveződő műhelyekre és találkozókra, amikre alig van rálátásom. Közös „kávészünetre” vagy akár sörözésekre, ahol pár ember leül közösen gondolkodni, tanulni egymástól.

 


Nincs illúzióm: a Kuktából szakács. Első élő történelem programom nem hoz majd gyökeres előrelépést a hazai élő történelem gyakorlatban. De annak a 10-15 résztvevőnek, akik október közepén elkezdik a képzést, módszertani alapokat ad, új ismertségeket és egy olyan közeget, ahol létrehozhatják a saját programjukat.


Ez volt a szerepe az Útikalauz játéktervezéshez képzésnek is. 14 résztvevője volt eddig, ami elenyésző országos szinten. De a visszajelzésekből és a játékok sorsából látszik, hogy új kapcsolatok születtek és álmok, tervek valósultak meg.


Az egyik ilyen „eredmény” pont a Kuktából szakács, Németh Ádám múzeumpedagógus és újrajátszó képzése: a képzés rendszere és hangvétele tetszett meg neki, ő keresett meg azzal, hogy hozhat-e hozzánk képzést. Mi meg örültünk neki, és megszerveztük.


A képzések felépítésénél fontos volt, hogy gyakorlati tudást kapjanak a résztvevők, ezért mindkét esetben létrehoznak egy élő történelem programot vagy játékot. A létrehozás folyamatához kapnak módszertant és szakmai támogatást. A tudást hetente érkező e-mailekbe ágyazott videókon, online workshopokon és konzultációkon keresztül adjuk át.


Szempont volt, hogy távolról is elvégezhetőek legyenek a képzések, így az Útikalauz játéktervezéshez teljesen online zajlik. Az élő történelem képzésbe két intenzív, személyes tréningnap került be. A műfajból adódóan itt mindenképp szükséges a személyes jelenlét is.


Az élő történelem képzés hátteréről Ádám részletesebben is mesél ebben a beszélgetésben:

 

Szerintem a legfontosabb kérdés, hogy Te mit tudsz tenni?


Hívj fel a két régen látott szakmabeli ismerősödet és üljetek össze egyet beszélgetni! Ha pedig egyszerűbb lépésre vágysz, akkor kezdj el szakmai eseményt vagy képzést keresni, ahol tudsz kapcsolódni és tanulni!

 

 

(Én ezekért tudom a felelősséget vállalni, ha találkozni és fejlődni szeretnél:
Múzeumi Játékmustra csoport és workshopjai
Kuktából szakács. Első élő történelem programom
Útikalauz játéktervezéshez)

látogató, muzeológia, múzeumandragógia, virtuális
2020-06-03 20:00
látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia
2019-02-18 18:00