EN facebook

Együtt lenni jó, együtt tenni jó!

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Élményműhellyel, biciklis felvonulással és kiállítás megnyitóval vette kezdetét a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat 2018. május 7-én, Kiskőrösön. Az ország 376 településén csaknem 800 közösségépítő programmal várják a programszervezők 2018. május 7. és 13. között azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megtapasztalni, hogy „Együtt lenni, együtt tenni jó”. Az idén második alkalommal meghirdetett programsorozat olyan eseményeknek ad teret, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást, azok sokszínűségét és a bennük rejlő értékeket. A Közösségek Hetén a cél ismét bebizonyítani, hogy mindenki találhat érdeklődésének, értékrendjének megfelelő közösséget, melynek teljes értékű tagja lehet.


Az országos rendezvény a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeumban tartott ünnepélyes eseménnyel vette kezdetét, ahol köszöntőt mondott Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere és Szászi András, az Úttörténeti Múzeum vezetője.

Az „Élményműhely – Kupola építése” nyitó program érdekessége, hogy a különleges építmény folyamatosan, a rendezvény alatt nyerte el végső formáját. Közben a Kiskőrös főteréről elindult kerékpáros felvonulás, a helyiek körében nagy népszerűségnek örvendő Józsi nevű úthenger vezetésével, begördült a múzeum udvarára. A programot a „Közösen könnyebb” című kiállítás megnyitója zárta.

Közösségek Hete országos rendezvényt hagyományteremtő céllal 2017-ben hirdette meg első alkalommal a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt keretében. A programsorozat hatalmas sikert aratott, hiszen úgy irányítja rá a figyelmet a helyi kezdeményezésekre, hogy azokat tartósan vonzóvá, ismertté, keresetté teszi.

A kezdeményezéshez idén is csatlakozhatott intézmény, civil szervezet és közösség egyaránt. A rendezvénysorozatra minden olyan programmal lehetett jelentkezni, amely – képviselve a Közösségek Hete szellemiségét – felhívja a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, a közösségekben rejlő értékekre, az intézményekben és az azokon kívül működő közösségek tevékenységeire és helyi társadalomformáló erejükre. A több mint ötszáz programszervező között megtalálhatók közművelődési, muzeális és könyvtári intézmények, az azokban működő vagy hozzájuk köthető baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, továbbá hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, civil és jótékonysági szervezetek, sőt még sportklubok is bekapcsolódtak a Közösségek Hetébe.

A mintegy 800 különböző esemény közül a legtöbb programmal Eger és Veszprém, valamint Budapest, Miskolc és Debrecen készül. Egerben a helyi Kulturális és Művészeti Központban ki lehet próbálni, hogyan szabadítja fel a bennünk rejlő energiát a nevető jóga. A Mosolygó Kórház Alapítvány Egri önkéntes csapatával kézműveskedni és játszani lehet majd, a bátrabbakat pedig a Kaptárkő Egyesület leviszi a túratérképről, hogy megmutasson olyan rejtett természeti kincseket, mint például a Sirok-rozsnaki sziklakúpok. Veszprémben kalózképzőbe várják a legifjabbakat, valamint az Eötvös Károly Megyei Könyvtár beszÉLŐ könyvtárba hívja az érdeklődőket, ahol a könyvek emberek lesznek, akik történeteket mesélnek az olvasóknak. Izgalmas lesz megfigyelni alkotás közben Tarczy István festőművészt, a csillagászat szerelmeseinek pedig Fényes Lóránd asztrofotós ismeretterjesztő előadása lesz kihagyhatatlan. Miskolcon részt lehet venni az Avasi Közösségi Kávézó kétkezi átalakításában és megújításában, de lehet csatlakozni a speciális helyi labdajáték, a kama újraélesztését célzó bajnoksághoz is. Debrecenben többek között közös kemencézésre, bográcsozásra, szabadtéri játszásra, beszélgetésre és fűben heverészésre várják a közösségépítésre nyitott közönséget. Ózdon a résztvevők úgy fejezik ki szeretetüket a könyvtár iránt, hogy átölelik a könyvtárukat.

A Közösségek Hete rendezvény programjairól a www.kozossegekhete.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol az eligazodást megyei bontás segíti. Számos színes programajánló található továbbá az esemény facebook oldalán is:

A programkeresést egy offline-módban is működő mobil alkalmazás segíti:

 

képzés, műhely, szervezet, téma
2018-02-02 18:00
digitalizáció, látogató
2017-12-18 09:25
kortárs, látogató, művészet, téma
2017-08-19 10:00