EN facebook

Művészet és közösség

KORTÁRS

2017-08-19 10:00

A Ludwig Múzeum és a CAPP - Művészeti Együttműködési Program keretében valósul meg Gyenis Tibor Folytatjuk? Földtől a falig című közösségi együttműködésen alapuló projektje a Gyüttment Fesztivál keretében augusztus utolsó hetében, augusztus 25-én pedig Komlón a Közösségek Háza színháztermében 19 órától  kerül sor arra a színházi előadásra, amelyet a Gruppo Tökmag és helyi fiatalok hoznak létre Sárkány Lee története alapján.

 

Gyenis Tibor: Folytatjuk?

 

A művész célja egy olyan mitikus, közösségteremtő projekt létrehozása volt, amelynek hatása nem csupán az elkészítés idejére korlátozódik, hanem hosszabban tart. A Gyüttment Fesztivál szervezőivel folytatott ötletelés eredményeképpen az urbánus és a rurális kultúra közötti kapcsolat erősítésének a témája rajzolódott ki. Az évente szervezett fesztivál változó helyen valósul meg, így a fesztivál egy rövid idejű találkozás a befogadó falu életével. A projekt ennek a rövid találkozásnak a kiegészítése mivel a program egyszerre építészeti workshop és problémafelvető szuggesztív akció. Idén a téma az agyag és az agyaghoz kapcsolódó kézműves és építészeti tapasztalatok áttekintése, valamint az ökológiai gondolkodás jegyében vidékre költözők segítése.

 

A cél az, hogy egy hosszabb távú és a fesztiválhoz képest más jellegű összefogás jöjjön létre a falu és a fesztivállátogatók közösségei között. A program nagy részben a helyi tudásra és anyagokra építve vizsgálja az együttműködés lehetőségeit.

 

Az építészeti workshop augusztus 19-23 között zajlik, a fesztivál pedig augusztus 24-27 között lesz Oszkón, melynek keretében a közösen megépített ház is helyet ad a programok egy részének.

A workshop Facebook oldala

 

Gyenis Tibor

 

Különös érzékiségű köznapi anyagok, mitológiai átiratok, médiák előállította képhelyzetek és a mindennapi élettevékenység célszerűsége kapcsolódnak rendszerré műveiben. Ismert biológiai folyamatok történeti és fikciós képekbe ágyazása, elemi antropológiai vagy zoológiai fogalmak logikai továbbfejlesztése révén hoz létre újabb képi és téri helyzeteket. Szabad és képzetekben gazdag figurális fantázia, valamint expresszív anyaghasználat és a műanyagokat kezelő technika jellemzi klasszikusan kiegyensúlyozott szerkezetű kompozícióit.

 

 

 

Gruppo Tökmag: Sárkány Lee

 

A projekt alapjául szolgáló történet abból a képregényből indul ki, amelyre a Gruppo Tökmag talált rá néhány évvel ezelőtt. A személyes hangú történetfolyam hiteles képet fest a 80-as évek nagyvárosainak perifériáján létrejött kényszer-telepek világáról, az ott lakók viszonyáról az államhoz és annak intézményeihez. Az izgalmasan strukturált, önálló epizódokból álló képes-történeteket Sárkány Lee karaktere fogja össze.

 

A projekt megvalósításának helyszíne nem véletlenül Komló. Ez Sárkány Lee történetnek egyik fő helyszíne, másrészt, a városban nagy számban élnek leszakadó, kiszolgáltatott társadalmi csoportok, akik hasonló szociális körülmények között élnek, mint Kolompár István azaz "Sárkány Lee" a történet születése idején. A közös munka gerincét egy kollektív színházi előadás jelenti, amely egyfajta tudatosságnövelésre is remek lehetőséget kínál. A cél, hogy a Sárkány Lee történet alapképletéből kiindulva olyan elemeket találjanak a közösség tagjainak életében, amelyek beilleszthetőek az eredeti műbe, ezzel párhuzamosan pedig segítsen a csoport tagjainak jobban megérteni és könnyebben leküzdeni a személyes és szociális problémáikat.

 

A projekt helyi együttműködő partnere a komlói Belső Tűz Egyesület, akik segítettek azoknak a fiatalok és fiatal felnőttek elérésében, akikkel a projekt megvalósítható.

 

 

A Gruppo Tökmag mint művészeti formáció 2008-ban jött létre, de a két alkotó, Budha Tamás és Tábori András már a 2000-es évek eleje óta dolgozik együtt különböző képzőművészeti, urbánus kultúrát népszerűsítő és társadalmi kérdéseket fókuszba állító projektekben. A csoport tevékenységének középpontjában a közterek állnak, tevékenységük a "rejtett" városi jelenségek hétköznapi valóságát, a nagyvárosi mindennapokat veszi alapul.

 

A CAPP program és a Ludwig Múzeum


A CAPP - Művészeti Együttműködési Program  legfőbb célja, hogy növelje a művészek országok közötti mobilitását, támogassa a nemzetközi munkakapcsolatok kialakulását, valamint olyan alkotói metódusok megszületését segítse elő, amelyek a művészek és egyéb kulturális szereplők eszköztárába bekerülve hozzájáruljanak a társadalom formálásához, a közönségépítéshez és a közösségi párbeszéd megteremtéséhez.


A Ludwig Múzeum nyílt pályázatot írt ki olyan projektek megvalósítására, amelyek a művészet eszközeivel szólítanak meg szűkebb társadalmi csoportokat oly módon, hogy az adott közösség a saját kreativitását megélve találhasson megoldást egy-egy társadalmi problémára, valamint az alkotó folyamat közben megtapasztalhassa a közösség támogató erejét. Olyan művészek vagy művészcsoportok jelentkezését várták, akik elkötelezettek a társadalmilag érzékeny művészet elméleti és gyakorlati kérdései iránt, ugyanakkor aktívak a közösségi alkotás területén is. Nyílt pályázat lezárását követően hét olyan projekt került kiválasztásra, amelyek magas színvonalú közösségi együttműködésen alapuló művészeti alkotások létrehozását vázolták fel.

kiállítás, kortárs
2017-07-13 08:12
képzőművészet, kiállítás
2017-07-10 14:10
beruházás, kortárs
2017-07-02 09:00