EN facebook

Egy város, két nap, öt séta - a Göcseji Múzeum KÖN programjai

PROGRAMAJÁNLÓ

2020-09-14 15:00

Közeledik a Kulturális Örökség Napjai programsorozat, amelyhez idén is csatlakozott a zalaegerszegi Göcseji Múzeum. Magyarországon több száz értékes műemléket tekinthetnek meg az érdeklődők, akik egy-egy izgalmas programon vagy tematikus sétán részt vesznek a 2020. szeptember 19-20-ai hétvégén. E két nap az épített örökség, a régészeti és természeti kincsek ünnepe.

 

Habár a Göcseji Múzeum sajátos módon éli a hétköznapjait, az intézmény két éve felújítás alatt áll, a kollégák lelkesek, s öt különleges sétát is ajánlanak az érdeklődők figyelmébe.


A hétvégén a múzeum szabadtéri néprajzi gyűjteménye, a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum ingyenesen látogatható. Habár a helyszín inkább egy mesebeli helyszínre hasonlít, ahol az idő valamikor a 19. században mozdulatlanná dermedt, de a tárlat arról is regél, hogy a göcseji emberek élete korántsem volt tündérmese, hiszen csak kőkemény munkával tudták előteremteni a napi betevő falatot. „A göcseji faluvégen mi történt…” címmel tárlatvezetést tartanak a kollégák szombaton 16.00 órától, és vasárnap 14.00 órától.


„A láthatatlan vár” címmel belvárosi sétát is tart két régész kolléga szombaton 10.00 órakor, akik a középkori Egerszeg vár nyomvonalán haladva bepillantást engednek az akkor élt ember mindennapjaiba. A Mindszenty térről induló tematikus séta egy belvárosi üzletben kialakított minitárlat megtekintésével fejeződik be.


„Morandini Tamás építész nyomában” címmel Megyeri Anna történész - a Morandini család nagy ismerője - mesél. Az itáliai származású építész a város közismert alakja volt, számos impozáns épületet köszönhetnek neki a zalaegerszegiek. A várostörténeti barangolás vasárnap 16.00 órakor kezdődik az Arany Bárány Szállónál, majd az egykori Fangler- és Schütz-házat érintve a Jákum utca 10. szám alatt időzik el a csoport, az építész lakóházánál. A séta Keresztury József ügyvéd, egykori polgármester lakóháza felé folytatódik, majd megtekintve Fuchs és Grósz építészek két bérházát, a Zsinagógánál ér véget.

 


„Vezetés a Rezi várban” címmel a Keszthelytől 8 km-re álló várromnál is várják az érdeklődőket. Habár egész évben látogatható a Meleg-hegy szirtjén álló várrom, ez az alkalom mégis különleges, hiszen egy igazán szakavatott régész mesél a 14. századi hely történetéről. Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgató-helyettese a Rezi vár előtti fennsíkon várja a közönséget vasárnap 15.00 órakor, s felidézi Nagy Lajos király alakját, a Lackfi család történetét, de szó lesz a népes Pethő családról és persze a Keszthely környékén kihagyhatatlan Festetics családról is, akiknek kedvelt kirándulóhelye volt a várrom.

 

beruházás, bővítés, gyűjtemény, muzeológia, örökségvédelem
2020-05-11 07:00
látogató, örökségvédelem, programajánló, régészet, természet
2020-06-18 07:00
építészet, képzőművészet, örökségvédelem, régészet, tárgy, történelem
2020-05-06 17:00