EN facebook

Amikor a régész mesélni kezd - a Göcseji Múzeum programjai

PROGRAMAJÁNLÓ

2020-06-18 07:00

Európa számos országában június 19-21. között tartják az Európai Régészeti Napokat. E jeles nap célja az, hogy betekintést engedjen a régészet világába, és felhívja a figyelmet történeti kincseink megőrzésének fontosságára. A zalaegerszegi Göcseji Múzeum is csatlakozott a kezdeményezéshez, és két nap is programokat kínál a közönségnek.

 

2020. június 19-én, pénteken 10.00-15.00 óra között bárki bepillantást nyerhet az egerszegi téglaégető kemencék titkaiba. Zalaegerszeg felszeletelt középkori téglaégető kemencéi immár három hónapja pihennek egy raktárban, az egykori nyomda Závodszky utca 1. szám alatti épületében. Egyetlen napra kitárulnak az ajtók, és a közönség betekinthet Zalaegerszegmúltjának e kis szeletébe is. A város ugyanis eddig nem bővelkedett középkori emlékekben. A kemencék viszont pont a 14. század végén, 15. század elején működhettek. A település ekkor került a veszprémi püspökséghez, és ebben az időszakban kezdődött meg a püspöki udvarház téglából való építése, valamint ebben az időben zajlott a korábbi gótikus templom átépítése is. A környéken tehát indokolt volt a téglaégető kemencék jelenléte. A sajtó jelenlétében már bemutattuk a leleteket, most a közönség is megtekintheti a kemencéket.

 

 

A gyerekeket kézműves foglalkozással és ügyességi játékokkal várják a múzeum munkatársai.

 

 

 

2020. június 20-án, szombaton Türjére, a Zalaegerszegtől 30 km-re fekvő községbe invitáljuk a közönséget. A közösségi régészet szellemében kicsik és nagyok most részesei lehetnek a türjei premontrei templomhoz kapcsolódódó kolostor régészeti feltárásának.

 

9.00-13.00 óra között azok látogatását várjuk, akik nem riadnak vissza attól, ha ásót, lapátot vagy spaklit kell fogni a kezükben, hogy leporolják az évszázados falakat. A részvétel ennél a programnál regisztrációhoz között, kérjük, hogy a következő elérhetőségen jelezzék érkezésüket: orha@zmmi.hu.

 

 

13.00 órától a feltárás eredményeit Orha Zoltán ásatásvezető régész mutatja be az érdeklődőknek. Megtudhatják, hány építési periódust tudtak elkülöníteni a régészek, milyen bizonyítékot találtak, hogy a rend letelepedése előtt is volt már élet ezen a területen, milyen pénzérmék kerültek elő a fémkeresős technika segítségével, és melyik az az épület, aminek a nyomra még nem bukkantak, holott korabeli feljegyzések tanúskodnak a létezéséről.

 

 

Mindenkit sok szeretettel várunk az Európai Régészeti Napok zalaegerszegi és türjei helyszínein!

állományvédelem, helytörténet
2019-02-22 08:00
építészet, képzőművészet, örökségvédelem, régészet, tárgy, történelem
2020-05-06 17:00
gyűjtemény, helytörténet, látogató, muzeológia, örökségvédelem, természet, történelem
2020-06-06 21:25