EN facebook

Egy tatárjáráskori ékszerkincs - Rejtélyes ezüstlelet nyomában a Tornyai-múzeum régészeti estjén

PROGRAMAJÁNLÓ

A Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti sorozat következő előadása egy szemet gyönyörködtető ezüst ékszerekegyüttest, valamint a tatárjárás korának helyi, régészeti vonatkozásait mutatja be az érdeklődőknek 2024. január 31-én 17 órai kezdettel a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

 

Kincsek a raktárból – a kéktói kincslelet és a tatárjárás címmel azt a különleges tárgyegyüttest mutatja be Kovács Bianka Gina, a Régészeti Intézet tudományos titkára, amely még a 20. század hetvenes éveiben ajándékként került be a hódmezővásárhelyi közgyűjteménybe, de a nyolc, döntően ezüstből készült vagy ezüstözött karikából, valamint egy ezüstgyűrűből álló leletanyag eredete és megtalálása a mai napig a homályba vész.

 

A - nagy valószínűség szerint a ‑ Barattyosi Állami Gazdaság területéről előkerült, ún. kéktói ékszerkincset a kutatások jelenlegi állása szerint egy tehetősebb társadalmi rétegből származó személy rejthette el a tatár pusztítás elől.

 


A haj- és pántkarikákból, valamint karperecekből és töredékeikből, illetve egyezüstlemezből készített pántgyűrűből álló „kincset” 1972-ben adták be a múzeumba, azonban csak 15 évvel később a gazdaság egy dolgozójának beszámolója nyomán próbálták a megtalálásának helyét azonosítani.

 

A Tornyai-múzeum raktárából az utóbbi másfél évtizedben került ismét a régészek látókörébe a lelet, annak leltározást követően Hódmezővásárhely északi határrészének topográfiai felmérésének eredményeként ismerhette meg a szakma e töredékességében is jelentős, késő Árpád-kori leletegyüttest.

gyűjtemény, kiadvány, #muzeumozzaszobadbol, régészet, természet, történelem
2021-03-11 07:00
állományvédelem, régészet, restaurátor, tárgy
2020-08-10 10:00