Kötetben a régészeti előadások - Online is elérhető a Korok, kultúrák, lelőhelyek kiadványa

KÖTET

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
2021-03-11 07:00

Megjelent a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti sorozatának 2021. évi kiadványa;a döntően online előadások bővített anyagai könyv formájában és a vásárhelyi közgyűjtemény honlapján olvashatóak.

 

A rendkívüli, pandémiás helyzet az élet minden területén, így a múzeumi világban is felgyorsította – döntően kényszerűségből, a korlátozások okozta kihívásokhoz alkalmazkodásból az online tartalmak előretörését, azonban számos olyan terület maradt, ahol hagyományos módon zajlik a múzeumi ismeretátadás. Immár harmadik alkalommal egy 80 oldalas, színes, illusztrációkkal és fotóanyaggal, jegyzetekkel gazdagon ellátott tanulmánykötetbe foglalta egybe a Tornyai János Múzeum Csányi Viktor régész-muzeológus szerkesztésében a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti sorozat elmúlt héten zárult szemeszterének előadásait. A könyv előszavában Dr. Miklós Péter az előzőekre hívja fel a figyelmet, kiemelve azt, hogy sajnálatos módon csupán a legelső előadáson nyílt lehetősége személyes találkozóra a múltunk iránt érdeklődő közönségnek az előadókkal. A nehézségek ellenére az idén is elkészülhetett a tanulmánykötet, amely túllépve az ismeretterjesztő előadások korlátain, a Dél-Alföld és Hódmezővásárhely régészeti örökségének szélesebb összefüggésbe helyező írásait tartalmazza - írja a közgyűjtemény szakmai tanácsadója.

 

 

„A mi feladatunk és felelősségünk, hogy olvassunk a tájból és megértsük azt.” – olvasható mottóként V. Szabó Gábor régész bevezető gondolata az Újkőkori települési halmok Hódmezővásárhely környékén című tanulmány elején. A nagysikerű, telt házas előadást tartó Raczky Pál - Füzesi András szerzőpáros dolgozata kiegészült két, a projektben résztvevő kutató, Knut Rassmann és Bánffy Eszter írásával. 2018-ban indult az ELTE és egy német régészeti intézet tudományos együttműködése, amely egy új, komplex kutatással vizsgálta a dél-alföldi késő újkőkori telleket és településhálózatot roncsolásmentes, műszeres felderítéssel és különféle kapcsolódó módszerekkel. Az újkőkori leltekben rendkívül gazdag Hódmezővásárhely és környéke európai referenciapontként szolgál e régészeti kutatásokban. Szabó Géza tanulmányában a gorzsai különleges vaskori leleteket helyezte el szintén egy kontinentális kontextusban, megállapítva, hogy a kora vaskori kerámiák ráirányítják a figyelmet azokra a kulturális változásokra, amelyek a mai Európa kialakulásának alapjait jelentette.

 

A Tornyai János Múzeum régészei az elmúlt évek két legnagyobb szabású régészeti feladatellátását mutatják be tanulmányaikban: Béres Mária (jelenleg a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal munkatársa) Csomorkány mezőváros legújabb kutatásainak, a közösségi régészet keretében megvalósult terepbejárások eredményeit összegzi. A vasút-villamos avagy a tram-train városi nyomvonalán végzett régészeti feltárások leletegyüttesei, megfigyelései újabb adalékokkal szolgálnak Hódmezővásárhely múltjához, az egykori lakott területek körvonalainak pontos meghatározásához. A sorozat záróelőadásának dolgozatát Csányi Viktor mellett, a régészeti munkálatokban legaktívabban résztvevő Szabó-Hubay Attila Győző jegyzi.

 

A kiadvány a Tornyai János Múzeum honlapján, az alábbi linken elérhető!

 

 

A Korok, kultúrák, lelőhelyek 2020-2021. évi előadásának megrendezését, valamint a tanulmánykötet megjelentetését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Kulturális Örökség Napjai, látogató, magazin, muzeológia, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, természet
2020-09-23 20:00