EN facebook

A hódmezővásárhelyi múzeum névadója hatott a kortárs alkotóművészekre - Tornyai világa tovább él

KIÁLLÍTÁS

A Tornyai János emlékév zárásaként 2020. január 18-án, szombaton nyílt meg a festőművész nevét viselő múzeumban a Hommage à Tornyai János című időszaki kiállítás. A hét kiállítóművész összesen 21 alkotását bemutató tárlat vernisszázsán szó esett a programsorozatról és Tornyai sokoldalú személyiségéről is.

 

– Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény a 151 éve született névadójára az elmúlt esztendőben, s még az emlékévhez kapcsolódik a rövidesen megjelenő, Tornyai munkásságát monografikus igénnyel bemutató kötet – fogalmazott köszöntőjében Miklós Péter. A Tornyai János Múzeum igazgatója emlékeztetett, hogy tavaly ősszel, a XX. Vásárhelyi Festőszimpózium keretében hét, részben vásárhelyi, részben más településről érkezett, fiatal és befutott festőművész a közös alkotómunka során különböző nézőpontokból közelített a Tornyai által is megélt természeti és épített örökséghez és a művész alkotói világához.

 

Egy alkotói világ, egy festői hagyomány akkor válik élővé, ha van recepciója – tette hozzá az igazgató, hangsúlyozva, hogy a most megnyílt tárlat azt mutatja meg, hogyan reflektálnak napjaink alkotói egy elfeledettnek vélt hagyományra.

 

 

Kéri LászlóPapageorgiu AndreaRózsa Luca SáraSonkoly TiborSzabó Klára PetraSzuharevszki Mihály és Verebes György műveit bemutató, Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténészének kurátori munkája által létrejött kiállítást megnyitó Tóth Károly művészettörténész Tornyairól elmondta: az alkotó nagy hatást gyakorolt környezetére, akiről a visszaemlékezők nagyvonalú barátként, szorgalmas néprajzi gyűjtőként, kitűnő szervezőként nyilatkoztak. Tornyai, bár ismerte Párizs és Budapest művészeti életét, Vásárhelyről sem feledkezett meg, ahol folyóiratot és majolikatelepet alapított, miközben szervezte saját kiállításait és képaukcióit.

 

 

helytörténet, kiállítás, néprajz
2018-08-07 08:00
képzőművészet, kiállítás, művészet
2017-10-05 17:00