EN facebook

Nyolcezer tárgy került elő a hódmezővásárhelyi tram-train vonalán végzett ásatásokon

FELTÁRÁS

2020-08-10 10:00

Mintegy nyolcezer tárgy került elő a hódmezővásárhelyi tram-train nyomvonalán végzett feltárásokkor, a legrégebbi leletek a bronzkorból származnak.

 

A beruházás régészeti szakfeladatait 2016 óta látja el a múzeum, a közgyűjtemény munkatársai részt vettek a megelőző dokumentáció elkészítésében, majd ellátták a közműkiváltások és a pályaépítés régészeti megfigyelését. Nyolc helyszínen kisebb régészeti feltárást is végeztek, tapasztalataikat tízezer fotó és több száz oldalnyi dokumentáció őrzi - tájékoztatott Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze.


A közlekedési beruházás lehetőséget adott a város keresztmetszeti régészeti megfigyelésére és a már ismert lelőhelyekről alkotott kép pontosítására is. A leletanyag legnagyobb része már korábban bolygatott területről került elő. A legrégebbi darabok a bronzkorból, a legújabb régészeti korú leletek pedig az újkorból származnak, kilencven százalékuk a török korban, valamint az azt közvetlenül megelőző és követő időkben került a földbe - tette hozzá.

 

Csányi Viktor régész egy török kori fazék cserépdarabjait illeszti össze a Tornyai János Múzeumban


A záró munkálatokat a Nagyállomás környékén végzik a szakemberek, ahol a feltárás megerősítette, hogy ott az Árpád-kor végétől egészen az Anjou-korig település működött. Ezt igazolják a most megtalált Árpád-kori cserépfazék- és bográcsperem-töredékek is.

 

A leleteket folyamatosan dolgozzák fel a Tornyai-múzeum munkatársai, és a megtisztított és dokumentált tárgyakból jövőre rendez kiállítást a közgyűjtemény, amelyen a tram-train építése idején megtalált legérdekesebb leletek mellett bemutatják a megfigyelések során dokumentált régészeti jelenségeket is.

 

 

Borítókép: Fekete András restaurátor egy római kori tál darabjait illeszti össze a Tornyai János Múzeumban

emlékezet, látogató, műhely, örökségvédelem, programajánló
2020-08-02 07:00
könyvbemutató, műhely, művészettörténet, néprajz, régészet, történelem
2020-02-18 07:00