EN facebook

Egy kiállítás, amit nem látni kell

2024-07-29 07:00

Egy tüzes seb a fenyőfa testén.

Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú.

Hvaldimir, a beluga.

Egy agancskorall.

Egy mesterséges intelligencia generálta divatfotó.

Mi a közös ezekben? Az, hogy a fotók és a rajta szereplő tárgyak és élőlények, ha csak rövid időre is, de kézzelfoghatóvá váltak a Canon World Unseen (A nem látott világ) című fotókiállításán.

 

A múzeumi inklúzió és az egyenlő esélyű hozzáférés jegyében időszaki tárlat nyílt június végén az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye kiállítóterében. Az Óbudai MúzeumMagyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével (MVGYOSZ) és a Canon Magyarországgal együttműködve hozta létre azt az izgalmas és szemléletformáló kiállítást, melyen keresztül a vak és látássérült személyek közelebb kerülhetnek a fotográfia világához, míg az érdeklődő látók megtapasztalhatják, hogyan érzékelik látássérült embertársaik a képi információkat. A kiállításon bemutatott, különleges nyomtatási technikával előállított, tapintható felszínű képek a Reactor Digitális Nyomdában készültek.

 

A kellemesen klimatizált, jól megközelíthető helyiségben vezetősáv segíti a tájékozódást. A kiállítás előtti térben a kiállításról készített, katalógus jellegű füzetke és kézfertőtlenítő fogadja az érkezőket. Ezek mellett megtalálhatók még az MVGYOSZ vakvezető kutyákról szóló, elbűvölő, játékos rejtvényfüzetei és a Canon nyomtatási technológiáját bemutató szóróanyagok is.

 

A World Unseen kiállítást tíz fotó három különböző változata (tehát összesen 30 fotó), illetve a hozzájuk kapcsolódó online elérhető írott szövegek, hanganyagok és esetenként videós tartalmak alkotják.

 

A Canon World Unseen kiállítása az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye kiállítóhelyén

 

A kiállítótérben elhelyezett tíz nagyméretű, tapintható fénykép mellett az alkotások eredeti és módosított formájukban is láthatók. Utóbbiak a látásvesztéssel járó szürkehályog és diabéteszes retinopátia korai, illetve közepes stádiumát tükrözik – az eredeti felvételeket úgy alakították át, hogy a látók is megtapasztalhassák, milyen lehet látássérültként fotókiállítást nézni. Nem csak a fizikai térben van lehetőségünk az ilyen jellegű összehasonlításra; a kiállítás honlapján egy csúszkasegítségével az eredeti fotóval paralel hasonlíthatjuk össze, milyen típusú és mértékű látáscsökkenést eredményezhet egy-egy betegség.

 

„A kiállítás honlapján egy csúszka segítségével az eredeti fotóval paralel hasonlíthatjuk össze, milyen mértékű látáscsökkenést eredményez egy-egy betegség.”

 

A kiállítás nóvuma, a tapinthatóság nem csak a képekre terjed ki: a tablókon Braille-írással szerepel a fotók címe, a hagyományos feliratok, valamint az extra tartalmakat kínáló online felületre vezető QR-kód is kiemelkedik a lap síkjából. Akiknek rendelkezésére áll megfelelő okoseszköz és internetkapcsolat, a QR-kódot beszkennelve egyenesen a fotókhoz tartozó aloldalra navigálhatnak, ahol bővebben olvashatnak, illetve az audiovizuális anyagok segítségével tájékozódhatnak a kép elkészítésének történetéről, a fotós tapasztalatairól, élményeiről és céljairól.

 

„A World Unseen kiállításon a Canon réteges nyomtatási technológiáját alkalmazva, magával ragadó audionarrációval és Braille-írással járul hozzá ahhoz, hogy mindenkihez eljuttassa a képalkotás erejét, így valóban érzékelhető változást hozva sokak életébe.”

Forrás: Goldberger Múzeum

 

 

A hangzóanyagok nagyságrendileg hét percesek és két nagyobb részre bonthatók. Az első rész az úgynevezett audionarráció, azaz a fotó leírása, amit a kép készítésének körülményei és a mögötte húzódó történet bemutatása követ a fotós elbeszélésében. A hanganyag természetesen – a kiállított fotók, valamint néhány további, a World Unseen projekt honlapján elérhető kép esetében is – magyar nyelven érhető el. A narrációk hátterében a képhez kapcsolódó környezeti hangokat, a vízcsobogást, a madárcsicsergést vagy éppen a tűz pattogását hallhatjuk. Ugyan a szűken vett kiállítási térben sajnos nincs lehetőség leülni, a Goldberger Textilipari Gyűjtemény ottjártamkor épp zárva tartó kávézójában azonban zavartalanul üldögélhettem, amíg meghallgattam az egyik tetszőlegesen választott hanganyagot. Számomra, látóként, az egyes fotók három különböző változata annyi információt és impulzust nyújtott, hogy elegendőnek találtam később meghallgatni a képek mögött meghúzódó történetet – ugyanakkor egy vak vagy látássérült látogató számára a tapintott képek a narrációval együtt válnak igazán jól értelmezhetővé. Ezt igazolja a 24.hu-n a megnyitó kapcsán megjelent rövid videó is, melyben dr. Nagy Sándor MVGYOSZ elnök fedezi fel Heidi Rondak divatfotós mesterséges intelligencia által generált, futurisztikus képét.

 

Heidi Rondak Képzeld el, hogy a jövő figyel téged című mesterséges intelligencia generálta képe

 

Bizonyos képek kapcsán egy-egy rövid videót is megtekinthetünk, melyeken a fotós bemutatja a World Unseen projektben szereplő képét egy látássérült vagy vak személynek – ilyen videó kapcsolódik a Sudant, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvút ábrázoló képhez is. A videón Brent Stirton fotós egy rövid bevezetés után először a Braille-írással készült fotóleírást, majd a speciális technológiával előállított, tapintható felületű fényképet mutatja meg Lawrence Gunther vak természetvédőnek.

 

Részlet Brent Stirton Orrszarvú háborúk című fényképéről – a részleten Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú fülei láthatók

 

A helyszín adottságaiból, valamint az igencsak nyárias időjárásból és feltehetően a látogatásom időpontjából adódott, hogy a kétszintes épület belső udvaráról is áradt be a már-már bántó erősségű fény. Az ablakkal szemben elhelyezett képeken tükröződő napfényen kívül a fejünk és a tapintható képek felett elhelyezett spotlámpák is rontották számomra a vizuális élményt. Látóként kifejezetten zavaró volt, hogy a festékanyag miatt egyenetlen, csillogó felületen ugráltak az apró fénynyalábok és a saját magam keltette árnyékok. Ezt leszámítva azonban kifejezetten izgalmas volt a fényképek megszokottól eltérő, taktilis megtapasztalása. A Canon csapata arra is ügyel, hogy minél több visszajelzést kapjanak a kezdeményezésről. A visszajelzéseket, észrevételeket egy rövid, online kérdőív formájában várják, mely szintén a kiállításban és a füzetben elhelyezett QR-kóddal érhető el.

 

A kiállítás, bár már nem sokáig látogatható, nem ér véget a Magyarországon bemutatott 10 képpel – a Canon oldalát böngészve további, részben magyar, részben angol nyelvű aloldalakat is találunk, ahol ugyan a képeket nem tapinthatjuk meg, ám mind a fotó, mind a hozzá tartozó hang- és videóanyag elérhető.

 

A Canon World Unseen kiállítása még ezen a héten, augusztus 4-ig ingyenesen látogatható.

MetaMúzeum, múzeumandragógia, műhely, téma
2024-04-22 07:00
digitalizáció, gyűjtemény, konferencia, muzeológia, műhely
2024-06-25 09:15
kiállítás, MetaMúzeum, műhely, virtuális
2024-07-15 07:00