EN facebook

Egy huszadik század eleji alkalmi táska a Göcseji Múzeum januári műtárgya

TÁRGY

2023-01-17 07:00

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai minden hónapban kiválasztanak egy műtárgyat a gyűjteményükből, amit bemutatnak a közönségnek. Teszik ezt szakmai írásokkal az internetes felületeken és élőben is a megyeszékhelyi városháza üvegvitrin kiállításán, ahol bárki megtekintheti személyesen is a kitüntetett tárgyat.


Tavaly a zalaegerszegiek többek között strucctollas legyezőt, ezüst csengettyűt, türelemüveget, régi iskolai bizonyítványt, huszadik század eleji fagylaltkészítőt láthattak. Idén az első műtárgy a báli szezon és a közeledő magyar kultúra napi rendezvények jegyében egy szecessziós ihletésű alkalmi táska lett, amit viselője kulturális vagy társasági eseményekre vihetett, és amit minap helyeztek ki a múzeum munkatársai a belvárosi „kirakatba”.


A női pénztárca alakú szépséges kiegészítő egy zalai köznemesi család tulajdonában volt egykor, 1975-ben került a Göcseji Múzeum birtokába Hertelendy Lászlónak köszönhetően. Az akkor megvásárolt gyűjteményi darabok meglehetősen vegyes képet mutatnak. A hagyatékban ugyanúgy szerepelnek festmények és szobrok, ahogy iparművészeti tárgyak, kisbútorok és a vendéglátás kellékei. Az utókor sajnos már nem tudja, pontosan kié volt ez a csodás alkalmi táska, ahogy azt sem, hogy a korábbi tulajdonos kapta, vette, esetleg maga hímezte.


A huszadik század első felében váltak a kézitáskák ismét népszerűvé és kötelező kiegészítővé, hiszen az akkor divatos ruhákon nem voltak zsebek, ahová egy nő elrejthette volna a zsebkendőt, a púdert vagy akár a repülősót. Közkedvelt volt a gobelinnek nevezett keresztszemes hímzés egyszerűsített változata, amely Franciaországból indult hódító útjára. A kívánt mintát előre felrajzolták a vászonra vagy papírra, és kijelölték rajta a színeket. Az ügyes kezű hölgyek ezzel az ún. petit point technikával faliképeket, díszpárnákat, ékszereket készítettek vagy akár alkalmi táskákat is díszítettek. A jómódú tulajdonosra utal a szecessziós ihletésű keret, ami egy csodás ötvösmunka és amelyet féldrágakövek - türkiz, gránát, ametiszt, rubin - ékesítenek.

 


A látványos alkalmi táskát egy hónapon át tekintheti meg a közönség a zalaegerszegi városháza aulájában, a vitrinkiállítás főszereplőjeként. Februárban egy frissen (december végén) előkerült régészeti leletegyüttest mutat be a Göcseji Múzeum, aminek a felfedezése és előkerülésének a körülménye is mesébe illő.


Béres Katalin történész-főmuzeológus írása az iparművészeti tárgyról a múzeum weboldalán olvasható.

 

gyűjtemény, képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, tárgy, téma
2022-11-21 07:00
emlékezet, gyűjtemény, muzeológia, tárgy
2022-03-01 20:00
divat, néprajz, tárgy
2022-02-05 17:00