EN facebook

A Művészetek Völgyében mutatkozik be a Néprajzi Múzeum új kiállítása

2018-07-18 11:00

Első alkalommal enged betekintést készülő új, Kerámia invázió című kiállításába a jelenleg zárva tartó Néprajzi Múzeum a Művészetek Völgyében július 20. és 29. között.

 

Az intézmény munkatársai a Művészetek Völgye Etno Ligetében olyan programokkal készülnek, amelyek a múzeum városligeti új épületbe tervezett, különleges kerámiateret kívánják bemutatni. A fesztivál közönségét egyebek mellett agyagozással, drámajátékkal, kiállítás-szimulációval és közös főzéssel is várják - közölte az intézmény az MTI-vel.

A taliándörögdi Óvodakertben kialakított interaktív kerámiatér programja a múzeum egyedülálló gyűjteményét veszi alapul, így a látogatók megismerkedhetnek a Kárpát-medence kerámiakultúrájával, távol-keleti alkotásokkal, afrikai és közel-keleti, valamint az indián kultúrában használatos kerámiákkal és a fajanszedények világával is.

 

A múzeum új épületének központi eleme lesz egy különleges kerámiagyűjteményt bemutató tér, egy grandiózus látványraktár, benne a magyar és a nemzetközi anyag különleges darabjaival. A tárlat szakmai előkészítése már zajlik, az Etno Ligetben pedig most a közönség is bepillanthat a kulisszák mögé. Egy interaktív látványraktár-szimulációs játék keretében az érdeklődők animátorok és szakmuzeológusok közreműködésével bekapcsolódhatnak a múzeumban folyó tervező-előkészítő munkába.

 

A múzeumi munkatársak mellett fazekasmester és keramikusművész is tart bemutatót és workshopot, a Néprajzi Múzeum restaurátorai pedig a mesterfogások és művészi megoldások mellett otthon is jól hasznosítható technikákat tanítanak. A kerámia különböző díszítési módjaival, a tűzálló és nem tűzálló agyagokkal, az ón- és ólommázakkal és a  korongolással is meg lehet majd ismerkedni. Mindenki játszhat a különféle színű és textúrájú agyaggal, formákkal, mintákkal, az elkészült alkotások pedig kiégettethetők lesznek. Mindezek mellett a látogatók közösen is létrehoznak egy alkotást, amelyet a jövő Néprajzi Múzeumában állítanak majd ki. Az Etno Ligetben a látogatók néhány hagyományos, kerámiaedényben készülő étel megfőzését is kipróbálhatják, a tarkedli, a prósza, a húsos káposzta mellett egzotikus konyhák egyszerű ételeivel lehet kísérletezni.

 

A közlemény idézi Kemecsi Lajost, a múzeum főigazgatóját, akinek elmondása szerint a program célja a jelenleg nem látogatható múzeumban folyó munkából néhány részletet bemutatni a közönség számára. "Mivel a múzeum 2017 decemberében bezárta Kossuth téri épületét, ezért a külső helyszíni megjelenések, fesztiválszereplések szerepe felértékelődik" - fűzte hozzá.

látogató, néprajz, programajánló
2017-07-19 19:50
kiállítás, kortárs, látogató, programajánló
2018-07-16 00:00