EN facebook

Időutazás

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

2018-07-06 08:00

 

Nem is akárhová: egyenesen az ókorba! A zalaegerszegi Göcseji Múzeumban felső tagozatosok számára hirdettük meg idén a régésztábort. Múzeumpedagógusok, képzőművészek és régészek iránymutatásával a diákok ráhangolódhattak a régmúlt idők eseményeire és helyszíneire.

 

 

 

Első nap az ókori Egyiptom és Mezopotámia világa elevenedett meg a múzeumban, a gyerekek felidézték Gilgames történetét, Bábel tornyának históriáját, elképzelték Szemirámisz függőkertjét, kipróbálták az ékírás majd a hieroglif írás tudományát, beszélgettek a fáraók életéről és megtudták, pontosan hogyan is történt a mumifikálás. A piramisok lényegét és építésének fokozatait is megtárgyalták. Megtudták, hogy az ókori egyiptomi sírhelyeken feltárt freskók nem csupán szemet gyönyörködtetőek, de az egyiptomi mindennapokba is betekintést nyújtanak. A nap végén mindenki kipróbálhatta a freskókészítés aprólékos technikáját és őszintén mondom, valóságos csodák születtek.

 

 

Második nap görög földön találták magukat a gyerekek. Zeusz, Aphrodité és az olümposzi istenek, Minotaurusz, Daidalosz és Ikarosz, ki az, ki e nevek hallatán ne jönne izgalomba és ne kapna kedvet eljátszani egy görög drámát az egyik domboldalba vájt jó akusztikájú szabadtéri színházban? Hogy csak férfiak lehettek színészek abban az időben? Sebaj, a zalaegerszegi gyerekek álarcot készítettek és azzal eltakarva arcukat máris szócsatába kezdtek az akkori színházi szokásokhoz igazodva.

 

 

A következő nap egy valódi régészeti ásatáson telt. A diákok ellátogattak a Keszthely-Fenékpuszta régészeti lelőhelyre, arra a területre, ahol már november óta zajlik a feltárás. A fenékpusztai lelőhely M76-os gyorsforgalmi út által érintett szakaszán öt régészeti korszak (rézkor, vaskor, római kor, Árpád-kor, késő középkor) leleteit tárták fel a szakemberek. Eke István ásatásvezető régész kollégánk a több ezer éves leleteket is megmutatta a diákoknak, nem kis élményt nyújtva ezzel nekik.

 

 

A hét vége felé a Római Birodalomban jártak a gyerekek. Romulus és Remus története, a szabin nők elrablása, a birodalom kiterjedése és kialakulása, a legionáriusok, ki lehetett és meddig szolgált a zsoldos hadsereg tagja, egyáltalán meddig élt egy ember az ókori Rómában? Csak úgy záporoztak az okos kérdések és a precíz válaszok. Legionárius sisakot készítettek a gyerekek, majd nagy meglepetésben volt részük: a Savaria Legio Egyesület két tagja jött el hozzájuk Zalaegerszegre. Felpróbálhatták az öltözetet, kipróbálhatták a harci eszközöket.

 


A régésztábort kirándulás zárta, s mi más is lehetett volna a stílusos úticél mint Savaria.

Az öt nap élménydús volt és vidám, de mindenekelőtt újra bebizonyosodott, hogy az ember játszva és tapasztalva tanul a leginkább.

 

 

 

képzőművészet, kiállítás
2018-07-04 18:00
magazin, régészet, téma
2017-07-16 11:00
kiállítás, muzeológia, műhely
2018-05-10 13:00