EN facebook

Dinoszauroszok Baranyában - Megnyílt a Komlóverzum!

TÉMA

2024-03-22 07:00

Dinoszauruszkiállítás is helyet kapott a városi könyvtárnak és múzeumnak otthont adó, több mint egymilliárd forintos kormányzati támogatással létesült Komlóverzum Látogatóközpontban. Az épületet ünnepélyes keretek között adták át 2024. március 20-án.

 

Az egykori mecseki bányászváros legnagyobb kulturális létesítményének, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény épületének teljes körű felújításával és bővítésével egy közel 2200 négyzetméteres látogatóközpont jött létre a rendszerváltozás előtt még pártházként működő ingatlanban, amelynek tetőterében dinoszauruszkiállítást alakítottak ki.

 

A nem titkoltan turistacsalogatónak számító tárlat annak köszönheti létét, hogy a Mecsek feketekőszén-bányáiban és azok meddőhányóin találták meg Magyarország első dinoszauruszleleteit, a jura korban élt dinoszaurusz faj, a Komlosaurus carbonis lábnyomfosszíliáit.

 

A kiállítás látogatói látványos installációk révén pillanthatnak be a 200 millió évvel ezelőtti Mecsek hegység életébe, megcsodálhatják a gigászi mamutot, az ősembereket, a mecseki dinoszauruszokat és az egykori tengeri lényeket, továbbá a mecseki feketekőszén keletkezésével, bányászatával is megismerkedhetnek.


Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem geográfus-történésze, a tárlat szakmai vezetője részletezte, hogy nemcsak Komló közvetlen környéke, de az egész vármegye különleges földtani, paleontológiai értékei is megismerhetők a látogatóközpontban.


Villányból, a triász időszakból őshüllők, a jura korból Komlosaurus, a kréta korból Zengővárkony-környéki ősmaradványok, Orfű-Tekeresből pedig ősdelfin és fóka, míg a Mecsek térség jégkorszakából mamut és hiéna is megjelenik a kiállítótérben. Mellette a bányászat és a Mecsek hegység geológiájának számos sajátossága is látható, ahogy más kiállítási egységekben a bányászati munkát és a hétköznapokat, a város fejlődését is bemutatják - sorolta.

 

fotó forrása: pecsaktual.hu

 

A gyűjtő, reprodukáló és bemutató munka nyomán egy, az eredeti terveket messze túlszárnyaló vízió szerint "baranyai geopark" létesítése lehetne a középtávú cél, amely akár a világörökségi címre is méltó lenne - tért rá ki a szakember.

 

A létesítmény ünnepélyes megnyitásán Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára hangsúlyozta, hogy az új látogatóközpont koncentrált, informatív tudásanyagot mutat be, s felöleli a térség hosszú történelmét, a 200 millió évvel ezelőtt megindult szénképződéstől a közelmúltig tartó időszakot. A politikus méltatta a komlóiakat azért, mert a kormányzat támogatásaival jól sáfárkodva az utóbbi bő tíz évben annak ellenére is jelentős fejlődést tudtak biztosítani a városnak, hogy az ezredfordulón megszűnt a környéken élők legfőbb bevételi forrása, a feketeszén-bányászat.

 

Kiemelte, hogy a komlóiak időben felismerték, hogy átalakulásra van szüksége a településnek, s az embereknek a meglévő - kulturális és természeti - értékeikre kell építeni jövőjüket.


Hoppál Péter kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője rámutatott: Komló annak ellenére tudta legyőzni a korábbi előnyéből származó hátrányát, hogy erre kevés ideje volt.

 


Elmondta, hogy a kormányzat 2010 óta értékelte Komló múltját, hitt a jövőjében, s folyamatosan segítette a helyiek elképzeléseinek megvalósítását. Csak az utóbbi néhány évben a kormány közel négymilliárd forintos támogatást nyújtott a helyi infrastrukturális és kulturális célú fejlesztésekhez.

 

Polics József, Komló polgármestere a beruházás kapcsán arról szólt, hogy a több mint egy évtizedes álom megvalósulását jelentő látogatóközpont a város új imázsának részét képezi majd, s annak létrejöttével jelentős mértékben fejlődik a város kulturális kínálata.

 

 

Borítókép:

Az első dinoszaurusz-lábnyomokra Wein György, a Magyar Állami Földtani Intézet geológusa talált rá 1966-ban, a mecseki Pécs-Vasas kőszénbányájának alsó-jura korú rétegeiben.

Forrása: pecsaktual.hu

Az év múzeuma, gyűjtemény, helytörténet, muzeológia, Pulszky Társaság, természettudomány
2020-10-07 20:00
beruházás, gyűjtemény, kiállítás, látogató, muzeológia, téma, természettudomány
2022-06-11 07:00