EN facebook

Elkezdődhet a komlói múzeum épületének látogatóközponttá alakítása

FEJLESZTÉS

2022-06-11 07:00

Ünnepélyes keretek között írta alá a komlói múzeum épületének átalakítására vonatkozó szerződést az önkormányzat és a beruházást elnyerő építési vállalkozó - adta hírül a komloiujsag.hu.

 

„Egy ilyen szerződés aláírása mindig azt jelenti, hogy Komló szépül, gazdagodik” – jelentette ki Polics József polgármester a szerződés aláírásakor, hozzátéve, hogy a Kormányzati támogatással megvalósuló Dínó-program egy új turisztikai kínálatot nyújt a városban, amihez jól kapcsolódik majd a „KBSK 100” projekt, mellyel a sportturizmus felé nyit a város.

 

A szerződés szerint a kivitelezőnek 9 hónap áll rendelkezésére, hogy a volt „pártházat” látogatóközponttá alakítsa. Lesz egy újabb közbeszerzési eljárás, mely után más-más vállalkozó fogja a hagyományos bútorokat és az installációs látványelemeket hozzáadni a projekthez. A tervek szerint egy év múlva fog teljesen elkészülni a létesítmény.

Nem egyedüli fő eleme a Dínó-projekt a beruházásnak, hanem vele párhuzamosan – bár apró részletekben már korábban korszerűbbé vált – a pincétől a padlásig is teljesen megújul a ház.

 

A város ikonikus épülete már korábban megindult a zölddé válás útján. Jelenleg is megújuló energiát használ, hasznosítja az esővizet és tervszerű a hulladékgazdálkodása. Az eddigi napelemrendszer is tovább bővül, hogy még gazdaságosabbá váljon az üzemeltetése.

 

Polics József leszögezte, hogy egy megyei szintű látogatóközpont kialakítása a cél, ahol megjelennének a legújabb megyei földtörténeti kutatási eredmények, kiegészülve a 21. századi látványelemekkel.

 

Az intézmény stratégiájának középpontjában a jura korban a Mecsekben élt és Magyarországon elsőként azonosított dinoszaurusz, a Komlosaurus carbonis áll.

 

Látványterv 

 

Őslények Baranyában című kiállítás tervezete


Az épület tetőterében a tervek szerint látványos installációkon keresztül bepillanthatunk a 200 millió évvel ezelőtti Mecsek hegység életébe. Dinoszauruszok között sétálhatunk, majd egymást követő földtörténeti korszakokon keresztül utazva találjuk meg a fekete gyémántot, amelyet egy valósághű, virtuális bányából hozhatunk a felszínre.

 

Ezzel együtt minden igényt kielégítő, modern időszaki kiállítóterem kialakításával új, rangos kiállítások, az előadóteremben konferenciák, találkozók, egyéb rendezvények házigazdájává válhat a hely. Az egyéb helyiségek (pl. ruhatár, konyha, mellékhelyiségek) is korszerűsödnek.

Az év múzeuma, gyűjtemény, helytörténet, muzeológia, Pulszky Társaság, természettudomány
2020-10-07 20:00
beruházás, ipari örökség, muzeológia, műhely, természettudomány
2020-12-10 14:00