EN facebook

Dante-kamarakiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2021-09-17 14:00

Danténak a magyar irodalomban és képzőművészetben megjelenő hatásait mutatja be a Silány időből az örökkévalóba című kamarakiállítás, amely 2021. szeptember 14-én nyílt Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban az itáliai mester halálának 700. évfordulója alkalmából.

 

A PIM és más intézmények (MTA, MNG) gyűjteményéből olyan kincseket válogattak a tárlatba, amelyek ritkán szerepelnek a nagyközönség előtt, a kiállított dokumentációk és művek izgalmasan mutatják meg, hogy az Isteni színjáték milyen sokféle hatást gyakorolt a magyar művészetre - hangsúlyozta H. Bagó Ilona muzeológus.


A Dante-hatás irodalmi vonatkozásai között szerepel Babits Mihály két Dante-szonettje, amely a költő halálának 600. évfordulóján a Nyugatban jelent meg. Bemutatják Arany János Dante című ódáját, amelyet később (1865) a költő elküldött a firenzei 600. évfordulós ünnepségek pályázatára.


Látható lesz Gulácsy Lajos Dante találkozása Beatricével, valamint Paolo és Francesca című festményének nyomtatott változata. Gulácsy két műve a kor legjelentősebb alkotásai közé tartozik.


Kiemelte, hogy nemrég fedezték fel és 2007 óta ismerheti a nagyközönség a Dante-kódexet, amelyet ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltára őriz. A Dante-kódexból a Pokol, Purgatórium és a Paradicsom egy-egy illusztrációját válogatták a kiállításba, amelyen a PIM gyűjteményéből Kondor Béla Dante és Vergilius című olajképe is látható lesz.


Kiállítják Fáy Dezső festő-és grafikusművész öt metszetét, amelyeket Babits Mihály Dante-fordításához készített, ezeket levelezések és művész füzete egészíti ki. Látható lesz Gera Arnold Dante olvasója műve, valamint Hajnal János négy grafikája. Hajnal 1948-tól Rómában élt és alkotott ugyan más jellegű műveket, de egész életét végig kísérte az Isteni színjáték illusztrálása. Barcsay István érméi mellett Lugossy Mária Hommage á Dante című szobra is látható lesz.


H. Bagó Ilona beszélt arról is, hogy Dante halála évfordulójára egy nagyobb lélegzetű kiállítást terveztek, de a vírusjárvány miatt ez nem valósulhatott meg.


A kiállítást a Szegedi Tudományegyetemmel közösen rendezik, a tárlat kurátora Pál József irodalomtörténész.

irodalom, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, Petőfi200, virtuális
2021-08-13 17:00
múzeumpedagógia, programajánló, tárgy, virtuális
2020-11-19 17:00
emlékezet, kiállítás, látogató, néprajz, természet, virtuális
2021-04-24 17:00