EN facebook

Akarsz-e játszani? - A PIM játékgyűjteménye

2020-11-19 17:00

A Petőfi Irodalmi Múzeum oldalán elérhető egy új tartalom, amely korábbi, vagy épp aktuális kiállítások alkalmazásait teszi elérhtővé. Erről írt most nekünk Czékmány Anna múzeumpedagógus, aki végigkövette és ötletekkel segítette az oldal alakulását. 

 

Ma már nehezen képzelhető el múzeumi tárlat digitális tartalmak nélkül, sőt olyan digitális tartalmak nélkül, amik játékba vonják a látogatót, a befogadót és aktivitásra serkentik. (Most arról ne essék szó, hogy ez a tendencia a „jó” és „rossz” dichotómiája alapján bekategorizálható, avagy optimálisan reflektált-e). Mikor elérünk a finisszázshoz a kiállítással együtt a mégoly’ szórakoztató, ötletes számítógépes interaktív felületek is igen gyakran megszűnnek a nagyközönség számára, hogy  a raktárak helyett valamely szerver eldugott bugyrában pihenjenek meg. Pedig ezek a programok – túl azon, hogy vizuálisan mennyire ötletesek, vonzóak, lebilincselőek – a múzeumpedagógusok / pedagógusok számára is izgalmas, új lehetőségeket tartogatnak perspektívájuk, témafelvetésük eredetisége, tartalmaik hitelessége és szellemessége okán.

 

Az akarszejatszani.pim.hu kísérlet arra, hogy a Petőfi irodalmi Múzeum kiállításaiban helyet kapó játékok (a múlt, jelen és jövőbeniek egyaránt) a weben tovább élhessenek és részei lehessenek például az online múzeumpedagógiai programoknak. 

 

A reményink szerint tehát folyamatosan bővülő játékgyűjtemény felületen most öt kaland hozzáférhető, melyek – s nem véletlen – a PIM állandó kiállításához, illetve az utóbbi idők legnagyobb sikerű és szabású időszaki tárlatához, Önarckép álarcokban, Arany János bicentenáriumi kiállítás, kapcsolódnak.

 

World Wide Petőfi 

 

A World Wide Petőfi az Adidas Yeezy hype dizájnját keveri megjelenésében Brückner János vizuális világával, hogy már első pillantásra is sugallja az elgondolkodtató tényt, Petőfi művei valóban világszerte ismertek. A nézetek közt váltva végiglapozhatjuk a külföldi első megjelenések borítóit (egészen lélegzetelállítóak is vannak köztük, az arab nyelvű Petőfi egyik személyes kedvencem), vagy az időcsúszka mozgatásával követhetjük, hogyan jelenik meg a világon egyre több helyen Petőfi Sándor művészete.

 

 Nemzedéktársak

 

A Nemzedéktársak első pillantásra szellemes adatvizualizáció, a márciusi ifjak legkiemelkedőbbjeit lehet vallásuk, önképzőköri kötődésük, illetve iskoláik mentén „rendezni” és végigkövetni életútjukat (születés, iskola, halálozás) egy térképen. De ami „egyszerű” adatvizualizációnak indul olyan izgalmas felfedezéseket rejthet, miszerint Pest centrális szerepének megszilárdulása erre a korra tehető (majdnem mindenkinek erre vezet útja), illetve, hogy túlnyomó többségük nem a legnépszerűbb katolikus vallási felekezetből kerül ki a forradalom fiataljai.

 

Érezni Arany: Rappeld el hangulatod Arany János soraival!

 

Arany János talán még több meglepetést tartogat… Mert ki hitte volna, hogy mennyi helyen megfordult! És hogy

mennyi ideig tartott az út, mondjuk egy fürdővárosba! Az Arany utak segítségével Arany útitársai lehetünk és egy kicsit az ő hírneve is elgondolkodtathat bennünket, ha rápillantunk, hány utca és közintézmény viseli nevét. Hogy mekkora volt a szókincse talán nem új információ senkinek, de vajon leszünk-e olyan bátrak, hogy összemérjük a mi nyelvi gazdagságunkat Aranyéval? Hány szót találunk el a Szótippelőben? S ha kellőképpen megdolgoztattunk szürkeállományunkat dobjuk fel magunkat egy általunk kevert emoji-rappel! Csak meg kell ragadni a választott hangulatokat, sorrendbe állítani őket, hogy ismét egy kicsit ámulva hallgathassuk, mennyi szava, képe, sűrű szócsodája volt Aranynak mindenre, ami emberi.

 

Jó mulatást!

 

P.S.: S mivel igen friss még a felület, annak múzeumpedagógiai alkalmazhatósága még erős hit, de amint lesznek tapasztalatok, ígérjük, beszámolunk róluk!

 

kiállítás, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, virtuális
2020-03-31 16:30
kiállítás, pályázat, programajánló, tárgy
2020-06-10 18:00
kiállítás, múzeum, múzeumandragógia, múzeumtörténet, virtuális
2020-09-30 18:00