EN facebook

A magyar indiánozás nyomába eredhetünk a PIM online tárlatvezetésén

KIÁLLÍTÁS

2021-04-24 17:00

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) legújabb tárlata a járványhelyzet miatt zárt ajtók mögött, tavaszra készült el. A „Rézbőrű volt az alkony – A magyar indiánozás nyomában” című kiállítás kurátora, Wirth Imre egy online tárlatvezetés során nyújt betekintést az indiánozás sokrétű hazai történetébe.

 

Az indián, mint metafora, életalakító tényező, gyerekkori emlék nemzedékek sorát kötötte össze, míg azonban korábban generációk nőttek fel indián regényeket olvasva, ez a nyelvben megőrzött hagyomány mára szinte teljesen elenyészett. A kiállítás abban a pillanatban szeretne nyomot hagyni, amikor „még minden megvan”. Élnek, akik Borvendég Deszkáss Sándor (Fehér Szarvas) múlt század negyvenes éveiben megjelent indiánkönyvei nyomán a cserkészet és az indiánozás vonzó világától sohasem szakadtak el, nem merültek feledésbe Baktay Ervin dunakanyari indián-cowboy táborai, és mai napig élő hagyomány a Cseh Tamás és barátai által 1961-ben életre keltett bakonyi indiánozás, de számosan magányosan vagy épp a magyar hagyományőrzéssel összefüggésben ápolják az indiánkultuszt.


A tárlatban a Mihalkov György kiállításrendezővel megálmodott egyedi látványt izgalmas installációk, tárgyi emlékek, eddig nem látott filmfelvételek és fényképek, személyes visszaemlékezések, különleges kiadások egészítik ki, továbbá kortárs szerzők is kapcsolódtak a tematikához.


Az online tárlatvezetés a PIM YouTube-csatornáján, az alábbi linken tekinthető meg: 

 


A múzeum újranyitását követően a kiállítás egészen 2021. december végéig várja majd a személyes látogatókat, Az utolsó indiánkönyv címen pedig hamarosan egy kapcsolódó, 79 kortárs magyar szerző szövegét közlő irodalmi antológia is megjelenik.

 

 

 

Fotók: Birtalan Zsolt / PIM

múzeumpedagógia, programajánló, tárgy, virtuális
2020-11-19 17:00
emlékezet, fénykép, film, irodalom, kiállítás, látogató, történelem, virtuális
2020-10-19 14:00